Україна і Білорусь приступили до демаркації державного кордону в районі міжнародного пункту пропуску «Сеньківка» у Чернігівській області.

Участь в офіційній церемонії відкриття першого прикордонного знаку на українсько-білоруському кордоні ухвалили міністри закордонних справ України Леонід Кожара і Білорусі Володимир Макей.

«Сьогодні дуже знаменна подія, ми поставили перші прикордонні знаки на нашому кордоні. Ви знаєте, що суверенітет будь-якої держави складається з територіального суверенітету, наявності кордону і громадянства. Сьогодні можна сказати, що Україна і Білорусь остаточно оформилися як суверенні держави», - цитують Кожару «Українські новини».

При цьому він підкреслив, що після завершення демаркації кордону обидві держави отримають переваги у чітко проведеноному кордоні.

«Кордон дуже протяжний, досить складний, є і Чорнобильська зона, але я думаю, що обом державам по силам це здійснити у найкоротші терміни. Демаркація здійснюється за рахунок державного бюджету України і Білорусі», - додав Кожара.

Міністр висловив упевненість, що Україна і Білорусь успішно впораються з усіма труднощами для створення надійного кордони згідно з європейськими стандартами.

«У спадок нашим нащадкам ми повинні залишити держави з чітко позначеними кордонами, з кордонами, які були б для миру і дружби, і сьогоднішня церемонія - це знак того, що ми внесли черговий камінчик у фундамент нашої українсько-білоруської дружби», - сказав Макей.

При цьому він зазначив, що складно сказати, коли буде завершено процес демаркації, висловивши надію, що це вдасться зробити протягом найближчих кількох років.

Нагадаємо, у червні набув чинності договір про державний кордон між Україною та Білоруссю.

Договір між Україною та Білоруссю про державний кордон був підписаний 12 травня 1997 р., ратифікований Верховною Радою України 18 липня 1997 року.

17 травня 2010 року президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон «Про ратифікацію Договору між Україною і Республікою Білорусь про державний кордон».

Для набуття чинності Договору про кордон необхідно було підписати Протокол щодо обміну грамотами про ратифікацію цього документа.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172