Центральна виборча комісія пропонує народним депутатам від опозиційних фракцій законодавчо врегулювати проблему продовження терміну зберігання матеріалів відеоспостереження з парламентських виборів 2012 року.

Про це йдеться у відповіді ЦВК на заяву прес-служби ВО «Батьківщина» про готовність цієї політичної сили надати допомогу у збереженні таких матеріалів.

«Погоджуючись з тезою про доцільність продовження терміну зберігання матеріалів відеоспостереження принаймні до терміну, встановленого законом для збереження виборчої документації, Комісія не має жодних правових підстав для прийняття власного рішення, яке прямо суперечило б закону», - йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що про необхідність виконання припису щодо знищення матеріалів відеоспостереження члени Комісії неодноразово попереджали громадськість, беручи участь у засіданнях комітетів Верховної Ради і спілкуючись з представниками засобів масової інформації.

«Продовження зберігання зазначеної інформації можливе лише у разі внесення до закону відповідних змін, а правом законодавчої ініціативи Комісія не наділена», - пояснили у ЦВК.

«У такій ситуації найкращою допомогою Комісії у вирішенні питання зберігання матеріалів відеоспостереження з боку ВО «Батьківщина» став би підготовлений народними депутатами законопроект, спрямований на врегулювання даного питання. Однак за рік, що минув з часу оприлюднення результатів чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, жодної подібної законодавчої ініціативи у Верховній Раді зареєстровано не було», - наголошується у документі.

ЦВК, «будучи неприємно здивованою тональністю заяви прес-служби
ВО «Батьківщина», а також висловленими в ній необґрунтованими звинуваченнями і оцінками», вважає за доцільне нагадати, що всі запити на отримання матеріалів відеоспостереження, які надходили від політичної сили, розглядалися вчасно та позитивно вирішувалися шляхом надання відповідної відеоінформації, зокрема, щодо виборчих дільниць в одномандатних виборчих округах № №11, 14, 94, 130, 132, 194, 197, 211.

«ВО «Батьківщина» як суб'єкт виборчого процесу мала можливість, не чекаючи закінчення року після оприлюднення результатів виборів, в установленому порядку звернутися у ЦВК і отримати відеоматеріали щодо всіх 32 188 звичайних виборчих дільниць у повному обсязі, який дорівнює 212 років безперервного відеозапису, самостійно забезпечивши їх подальше зберігання», - заявили у ЦВК.

Зі свого боку, ЦВК буде продовжувати зберігання зазначеної інформації, якщо до 15 листопада 2013 року на законодавчому рівні буде врегульовано питання продовження строку такого зберігання.

Як повідомляв ForUm, ЦВК прийняла рішення знищити відеозаписи з парламентських виборів 2012 року, як це передбачено законом. Записи повинні бути знищені 15 листопада.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150