Листопад традиційно вважається місяцем застуди і грипу. А так хочеться, незважаючи на холод і дощ, і самому не захворіти, і щоб родина була здорова. Але одного бажання тут замало. Як «сани готують влітку», так і профілактику захворювання потрібно проводити завчасно. А якщо вже не вдалося вберегтися, то до лікування варто підходити ґрунтовно. Адже грип - це досить серйозне захворювання, і плутати його з банальною застудою не варто.

Про те, як убезпечити себе і близьких від вірусу, коли в Україні очікується епідемія грипу і які штами будуть циркулювати у цьому сезоні, ForUm дізнавався у доктора медичних наук, завідуючої відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського АМН України» Алли Мироненко.


- Алло Петрівно, з приходом холодів багатьох українців починає хвилювати питання, чи буде епідемія грипу і коли її варто очікувати? Які ж прогнози на нинішній сезон?

- В Україні, як і в інших країнах Північної півкулі, епідемія грипу буває практично щорічно. Інша справа, що її інтенсивність щороку різна. Цієї зими ми також очікуємо епідемію. Передбачається, що реєстрована захворюваність у наступному сезоні не перевищить торішні показники. Думаю, що раніше Нового року циркуляція вірусів не розпочнеться. Найімовірніше, це відбудеться в середині січня майбутнього року. Не виключено, що епідемія матиме двохвильовий характер.

- Які штами грипу будуть циркулювати у цьому році?

- Згідно з нашими прогнозами, не раніше Нового року почне циркулювати вірус грипу А/Вікторія (H3N2). Десь до лютого-березня, а може , навіть до квітня, очікується друга хвиля захворювань. У цей період буде поширюватися новий штам вірусу грипу В/Massachusetts. Він в Україні ще не циркулював. Але цього року «ходив» подібний йому, який також належить до цієї гілки - В/Yamagata.

Не виключено, що буде циркулювати і штам вірусу грипу А/H1N1 (Каліфорнійський грип). Але оскільки він був у нас три роки поспіль і більшість населення має імунітет до нього, широкого поширення він не отримає.

- Чим характеризується новий штам вірусу грипу В/Massachusetts і наскільки він небезпечний для людини?

- Віруси лінії B/Yamagata циркулюють ще з 1988 року. Тому , хоч і не з даним штамом (В/Massachusetts. - Ред.), але з подібним йому більшість населення вже зустрічалося. Відповідно, ми не чекаємо якоїсь жахливої епідемії. Вона буде середнього ступеня.

До речі, журналісти завжди задають таке запитання. Хочу пояснити, що, оглянувши хворого, лікар не може сказати точно, людина заразився вірусом грипу А певного штаму чи іншого штаму. Оскільки клітини, насамперед дихального епітелію, є єдиною «мішенню» для вірусу, то інфекційний процес і клінічні прояви грипу однакові. Якщо ж вірус новий і населення з ним не стикало ся, то до нього немає імунітету. Тому і реєструється багато летальних випадків, як це було, приміром, під час пандемії.

- Часто люди плутають ГРЗ, ГРВІ та грип як різновид ГРВІ. Чи можливо людині самій розпізнати, яке саме у неї захворювання, за якимипримітними ознаками?

- Визначити хворобу самостійно людина може з великим ступенем імовірності. Грип, як правило, починається з підвищення температури тіла, відчуття слабкості, болю у суглобах і м'язах. Потім до цих симптомів приєднуються нежить, сухий кашель, що переходить у вологий, біль у грудині.

Інші ж респіраторні інфекції починаються, наприклад, з болю або першіння у горлі, нежиті. Ці симптоми поступово наростають і тільки потім, через пару днів, може піднятися температура. І те, що вона не зашкалює під 40 градусів. Ось у цьому і полягають основні відмінності.


-
У силу різних обставин люди часто переносять грип на ногах. Наскільки це правильно? Які можуть бути наслідки?

- Грип - це тяжке захворювання. Якщо людина дійсно захворіла на нього і хвороба супроводжується високою температурою, а також інтоксикацією, то для неї часто навіть з ліжка встати проблематично. Тому навряд чи вона зможе при таких симптомах дійти до роботи або, як ви кажете, перенести хворобу на ногах. Хоча є, звичайно, легкий перебіг грипу.

Наслідки ж зневажливого ставлення до цієї хвороби можуть бути найплачевнішими. Особливо у людей з хронічною патологією, оскільки після грипу загострюються хронічні захворювання. Тому, якщо вже заразилися грипом, то потрібно вчасно звертатися до лікаря. Чому молоді люди вмирали у пандемію? Тому, що звернення до медиків було на п'ятий день. Хворого привозили, коли він уже задихався. Лікарі сиділи над ним усю ніч, але він помирав у першу добу перебування в лікарні. А якщо би він вчасно звернувся за допомогою, ліг у лікарню, де йому би почали проводити противірусну терапію, то залишився б живий.

- А при ГРЗ обов'язково йти до лікаря?

- Можна, звичайно, і самому лікуватися. Але якщо це дитина або літня людина, у яко ї хронічна патологія, то існує і мовірність пропустити пневмонію. У цих випадках, звичайно, потрібно, щоб лікар оглянув і послухав хворого.

- Ви досить докладно розповіли про симптоматику. Думаю, варто згадати також про профілактику грипу. Як же все-таки вберегти себе і своїх близьких від цього вірусного захворювання?

- Специфічна профілактика грипу - це вакцинація. Тільки з її допомогою в організмі виробляється імунітет проти цього захворювання. Ніщо інше цього забезпечити не може.

Тримати ж імунну систему в тонусі можна за рахунок загартування, фізичних навантажень, прогулянок на свіжому повітрі. Як один і з методів загартовування може бути обливання. Починати його потрібно з літа, поступово знижуючи температуру води. Це робить і дітей, і дорослих більш стійкими до захворювань.

- Але часто мами, навпаки, кутають своїх дітей, надягаючи їм взимку по кілька светрів. Наскільки це правильно?

- Це неправильний підхід. Маленька дитина швидше нагрівається і швидше остигає. Якщо в она спітніє, а потім охолоне, то згодом може застудитися. Кутання - це погано, оскільки знижуються адаптаційні здатності організму.

- Це може вплинути на імунітет? Адже, по суті, дитина постійно як у теплиці.

- Так, звичайно. Чому і радять загартовування.

- А зав'язувати рот шарфом взимку можна?

- Це навряд чи дуже корисно, оскільки людині доводиться дихати вологим повітрям. Хоча сухе повітря - це теж погано. Думаю, що нічого особливого у цьому немає, єдине, лице, може, не так мерзне. Але, на мій погляд, до 20 градусів морозу можна обійтися і без цього.

- Ви зазначили, що вакцинація - найкращий спосіб уберегтися від грипу. Коли ж потрібно робити? Кому це можна робити?

- Для нашої кліматичної зони найбільш оптимальні місяці для прищеплення від грипу - жовтень і листопад. Головне, щоб це було не пізніше, ніж за 2 тижні до епідемії. Імунітет на достатньому рівні тримається півроку, охоплюючи таким чином і період епідемії. Щеплення призводить до вироблення власних захисних антитіл до вірусів, які ми чекаємо. На це потрібен час. Для дорослої людини від 10 до 14 днів. Дитині, яка ніколи не хворі ла і ніколи не була щеплена (зокрема, це діти до 3 років), проводять дворазову вакцинацію з інтервалом у 4 тижні.

Щепитися можна всім, у кого немає алергії на курячий білок і на антибіотики, які можуть бути присутніми у слідових концентраціях у вакцині (використовувалися у процесі її технологічного виробництва. - Ред.). В даному разі треба читати інструкцію до вакцини. В одній можуть бути одні антибіотики, в іншій - інші.


Взагалі, вакцини проти грипу чисті. Вони містять або зруйновані віруси, або тільки поверхневі антигени - субодиниці, необхідні для вироблення антитіл. Побічних ефектів, як правило, не буває. Ми маємо вже досить великий досвід щодо їхнього застосування, оскільки використовуємо їх в Україні з 1998 року.

- Вакцинам яких країн-виробників сьогодні можна довіряти?

- Це провокаційне питання, тому що ми традиційно користуємося і всім радимо робити щеплення вакцинами західного виробництва, де сам виробник добре все перевіряє. Власне, інших у нас не зареєстровано. Періодично росіяни реєструють свою вакцину, але я не встигаю стежити, коли вони це роблять, коли - ні. А так традиційно це Франція, Нідерланди та Німеччина. Це три країни, які виробляють вакцину, що зареєстрована у нас з 1998-1999 рр.

- Як упевнитися, що вакцина якісна?

- Термін придатності всіх вакцин - один рік. Зазвичай вона придатна від літа до літа. Відповідно, потрібно звертати увагу на дату виробництва, зазначену на упаковці. Крім того, в аптеці вакцина повинна зберігатися у холодильнику, її не можна заморожувати і нагрівати. Перед використанням її потрібно нагріти до кімнатної температури. Вона не втратить своїх властивостей, якщо цього не зробити, але тоді її введення може бути болісним для пацієнта.


- Існує міф, що ватно-марлева пов'язка може убезпечити людину від зараження грипом під час епідемії. Згадати навіть 2009 рік, коли люди масово скуповували їх в аптеках, намагаючись таким чином вберегтися від «свинячого» грипу. Все ж, настільки висока роль ватно-марлевої пов'язки під час епідемії? І, зрештою, хто її повинен носити: хворий чи людина, яка не хоче заразитися?

- Краще її надягати то му, хто хворий. Ватно-марлева пов'язка, якщо її правильно використовувати, міняти кожні 2 години, дійсно може зіграти позитивну роль. Адже при кашлі або під час розмови хвора людина дрібними частинками викидає у повітря збудник - вірус.

Інша справа, як її правильно і де носити, щоб від неї була користь. Мене, приміром, розчулював факт, коли у 2009 році люди ходили по вулиці у медичних масках. На вулиці якраз заразитися не можна. Люди заражаються у закритому приміщенні. Тому пов'язку потрібно надягати саме там.

При цьому, надягаючи пов'язку у приміщенні, слід також дотримуватися певних правил. Зокрема, те, що я вже говорила: своєчасно змінювати її. Я сама бачила, як у супермаркеті касир була у ватно-марлевій пов'язці. Дівчина сиділа у ній постійно тільки для виконання інструкції. Видно було, що у неї це вже викликало дискомфорт, та й сама маска була мокра. В даному разі вона нічим їй не допомагала, тому що неправильно використовувалася.

- Сьогодні дуже багато рекламують усілякі препарати від грипу. Наскільки вони ефективні і яким варто віддавати перевагу?

- Є противірусні, протигрипозні препарати. Таких в Україні зареєстровано всього два: Таміфлю та Реленза. Це препарати-інгібітори, які не дають вірусу вийти з клітини. Тобто вірус потрапив туди, розмножився там, але не може з неї вийти. Відповідно, він не заражає інші клітини. Але ці препарати не радять призначати абсолютно всім і завжди. Найчастіше це робиться у разі загрози ускладнень або тяжкого перебігу хвороби. Приміром, як це було у 2009 році під час пандемії. Стратегічно ж Всесвітня організація охорони здоров'я не радить широко застосовувати ці препарати, тому що віруси адаптуються і може розвинутися несприйнятливість до цих ліків. А на їхнє створення було витрачено дуже багато сил і коштів. Тому краще їх залишити на випадок пандемії, як резерв, або для тяжко хворих та імунодефіцитних пацієнтів.

Є ж такі препарати, як Колдфлю, Терафлю, Колдрекс та інші. Вони служать для зняття симптомів грипу, але не спрямовані проти самого вірусу. Іншими словами, вони просто полегшують наш стан, а організм сам бореться з вірусом.

- Часто лікарі призначають антибіотики при грипі. Наскільки це виправдано?

- Антибіотики раніше третього дня хвороби точно не призначають. Вони не діють на вірус грипу. А ось сам грип часто провокує розвиток бактеріальних ускладнень: пневмоні ю або бронхіт. І коли лікар бачить, що, незважаючи на всі процедури, через три дні у хворого не знижується температура, посилюється кашель, то він призначає антибіотики. У перший день незрозуміло, як буде розвиватися хвороба, тому їх, як правило, нікому не прописують.

- Тобто якщо лікар призначив антибіотики в перший день, це неправильно?

- Швидше за все. Або, наприклад, він точно знає, що у цієї людини імунодефіцит. Але це ви нятки і з правил. Якщо ж він призначив ці ліки тільки для того, щоб через три дні не оглядати хворого, то він не правий.


- Сьогодні стало модним вживати імуномодулятори з метою підтримання імунітету. Наскільки це виправдано і чи можна їх поєднувати з вітамінами?

- У західних країнах, де піклуються про своїх людей, імуномодулятори взагалі заборонені до застосування. Втручатися в імунну систему з цими препаратами ризиковано. Наприклад, у дітей до року незріла імунна система. Пізніше вона проходить певні етапи дозрівання. Тому вживання таких ліків - це гра з вогнем. Негативно вони можуть позначитися на здоров'ї літніх людей.

Взагалі, імуномодулятори створювалися ще в СРСР для цілей армії, коли бійця треба було послати на якесь завдання, де він міг зіткнутися, наприклад, з бактеріологічною зброєю. Йому потрібна була якась таблетка, щоб він виконав своє завдання і повернувся живий. Але у нас зараз населення, особливо діти, у цьому не беруть участі . Не можна вдаватися до таких експериментів з препаратами.

А вітаміни - це, звичайно, добре. Тим більше, ми не завжди отримуємо необхідну добову норму з продуктами харчування.

- Наскільки ефективні у боротьбі з вірусом грипу фітоліки?

- Можу сказати, що від них гірше не буде. Але їх треба розцінювати як допоміжні препарати. Якщо ж людині зле і температура під 40 градусів, то навряд чи вони чимось допоможуть.

Те ж стосується і народних засобів. Від малинового варення гірше не стане. В малині багато вітамінів, але розцінювати її як повноцінні ліки не можна.

А взагалі, коли людина хворіє, у неї має бути часте пиття. Під час хвороби уражені клітини руйнуються, власні отруйні речовини від цих зруйнованих клітин надходять у кров, що викликає слабість і погане самопочуття. А якщо ми п'ємо багато рідини, це все швидше виводиться через нирки. Вважається, що якщо немає заборони і проблем з серцем, то потрібно пити не менше 2 літрів води на день.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

861