Великобританія та Іран у понеділок, 11 листопада, призначили тимчасових повірених у справах один одного, які проживають за межами країни призначення, повідомляє Agence France-Presse.

Таким чином, сторони зробили перший крок до відновлення повноцінних дипломатичних відносин, перерваних у 2011 році через напад натовпу на британське посольство у Тегерані.

У Лондоні вважають, що дії фанатиків свідомо не присікалися владою, а можливо, навіть були інспіровані зверху. Іран подібні звинувачення відкинув, заявивши, що погром у посольстві вчинили «розгнівані народні маси», незадоволені британською підтримкою дій США та Ізраїлю, пише «Lenta.ru».

Відразу після цього інциденту британські дипломати покинули Тегеран, а їхні іранські колеги, які працювали у Лондоні, були оголошені персонами нон грата. Відновлення відносин почалося після приходу до влади в Ірані нового президента Хасана Роухані, який вважається відносно ліберальним політиком.

При Роухані Тегеран, зокрема, оголосив про готовність поставити свою ядерну програму під суворий міжнародний контроль в обмін на скасування економічних санкцій.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) та Іран підписали спільну заяву про подальшу співпрацю щодо ядерних питань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154