Центральна виборча комісія прийняла рішення про знищення інформації, створеної з використанням системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення на виборах народних депутатів 28 жовтня 2012 року, відповідне рішення було ухвалене сьогодні на засіданні комісії.

Своїм рішенням ЦВК створила сьогодні комісію зі знищення такої інформації і доручила їй здійснити це до 15 листопада.

Як нагадав голова ЦВК Михайло Охендовський, на відміну від всіх попередніх, чергові вибори народних депутатів 2012 проводилися з використанням системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення для спостереження за організацією проведення голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях у день голосування, передає «УНІАН ».

Закон «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року » передбачав використання такої системи тільки на тих виборах. Відповідно до ч. 3 ст. 6 цього закону, інформація, створена з використанням системи відеоспостереження, зберігається ЦВК протягом одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів народних депутатів, після чого підлягає знищенню. Рік з дня, коли комісія офіційно оприлюднила результати виборів 28 жовтня 2012 року, виповниться 13 листопада 2013 року.

Відтак, за словами Охендовського, законні підстави для подальшого зберігання створеної з використанням системи відеоспостереження інформації ЦВК 14 листопада поточного року зникнуть, оскільки подальше зберігання такої інформації суперечило б закону.

Крім того, Охендовський зазначив, що договірні зобов'язання ПрАТ «Сітронікс - Інформаційні технології України » щодо зберігання відеоінформації, створеної з використанням системи відеоспостереження на відповідному серверному конкурсі, припиняться 15 листопада.

За словами Охендовського, бюджетні призначення на подальше зберігання інформації, створеної з використанням відеоспостереження, законом не встановлені, тому подальше фінансування послуг зі зберігання зазначеної відеоінформації могло б трактуватися контрольними органами як нецільове використання державних коштів.

Враховуючи перераховані обставин та на виконання вимог закону, ЦВК зобов'язана вжити заходів для знищення інформації, створеної з використанням системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення на виборах народних депутатів 28 жовтня 2012 року, сказав Охендовський.

За його словами, загальний обсяг інформації, створеної з використанням системи відеоспостереження, становить близько 372 терабайтов.

Він також зазначив, що станом на 8 листопада в ЦВК надійшло 35 звернень з проханням надати інформацію, отриману з використанням системи відеоспостереження на дільницях під час чергових виборів.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201