Одн ією із переваг угоди про зону вільної торгівлі з ЄС стане більший і якісний асортимент товарів для українських споживачів. Про це заявили експерти у ході круглого столу «Розвиток українського АПК у контексті євроінтеграції».

«За нашими підрахунками, після встановлення зони вільної торгівлі з ЄС і відповідного скасування або зниження ввізних і вивізних мит, експорт продукції АПК в Європу виросте на 20%. У свою чергу, імпорт зросте до 7%, - заявив науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Микола Риженков. - Варто зазначити, що, починаючи з 2001 року, товарообіг між Україною і ЄС зріс у 6 разів. Якщо до цього тренду додати цей ефект, то можемо отримати дуже хороші результати».

За словами експерта, після встановлення ЗВТ з ЄС для експорту середнє мито на продукцію АПК знизиться з 9,8% до 0,4%.

«Важливо зазначити, що це зниження почнеться з першого дня встановлення ЗВТ. У результаті з першого дня буде анульовано 80% мит», - додав він.

У свою чергу, експерт аграрних ринків консалтингової групи ААА Марія Колесник вважає однією і з переваг від угоди з ЄС більший і якісний асортимент товарів для українських споживачів

«Не треба чекати, що після підписання угоди в Україну хлине хвиля дешевих імпортних товарів. Ми говоримо про продукти харчування, які виробляються провідними європейськими компаніями, частина з яких мають виробництво в Україні. Тобто зросте кількість товарів, номенклатура, якість», - зазначила вона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

127