Тільки 9% населення України веде власний бюджет і 15% регулярно робить заощадження. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, під час круглого столу заявила заступник виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Єфремова.

За її словами, такі дані отримані в ході аналізу рівня фінансової грамотності громадян. «Ми почали з аналізу її існуючого рівня, і виявилося, що тільки 9% населення веде власний бюджет і 15% регулярно робить заощадження. Також з'ясувалося, що найбільше потребують фінансової освіти діти, пенсіонери і журналісти», - повідомила фінансист.

Вона підкреслила, що спільно з Нацбанком була підготовлена серія навчальних заходів, 80% з яких вже реалізовано. «Навчання проводилося в регіонах, щоб «відчути» споживача на місцях. Ставилося дві мети: оцінити ефективність подібних заходів і об'єднати банкірів на цьому ґрунті, популяризувати розвиток фінграмотності серед них. У цьому нам допоміг НБУ, і до теперішнього моменту близько 10 банків веде з населенням системну роботу з підвищення фінансової грамотності», - сказала фахівець.

Що стосується фінансового інтернет-порталу, підкреслила Єфремова, то це один з ключових проектів Нацбанку, де НАБУ стала підрядником і координатором.

«На наш погляд, нам вдалося об'єднати банки в цій справі, але повинні брати участь й інші оператори фінринків. Для цього доцільно створити наглядову раду порталу, яка ставила б йому напрями і динаміку. При цьому різні групи і асоціації операторів можуть відповідати за свої профільні розділи сайту, наповнювати їх, робити актуальними та корисними», - сказала Єфремова.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135