Закон не забороняє балотуватися в народні депутати громадянам України, які мають подвійне громадянство. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Подвійне громадянство в Україні не заборонено, і особа, яка має паспорт ще якоїсь держави, поряд з паспортом України, може балотуватися на виборах народних депутатів України», - заявив Охендовський у ході прямої телефонної лінії в газеті «Аргументи і факти» в середу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Існує думка про те, що в Україні заборонене подвійне громадянство. Насправді Україна не визнає подвійного громадянства, а це означає, що наша держава не визнає правових наслідків набуття громадянином України громадянства будь-якої іншої держави», - пояснив він.

Зокрема, за його словами, це означає, що якщо, наприклад, громадянин України, затриманий на території України правоохоронними органами за скоєння злочину або адміністративного правопорушення, вимагатиме присутності консула іноземної держави, громадянство якої має, то він отримає законну відмову.

Голова ЦВК нагадав, що на попередніх парламентських і місцевих виборах були спроби оскаржити в судах реєстрацію кандидатів, які мають подвійне громадянство, але в кінцевому підсумку суди вищих інстанцій визнавали таку реєстрацію законною.

При цьому Охендовський відмовився коментувати останні зміни в Податковий кодекс, які можуть стати підставою для недопуску на президентські вибори окремих кандидатів. «Я не хотів би давати оцінку розвитку політичної ситуації. Для ЦВК фундаментальне значення має така річ як правова реальність. Ми свої рішення будуємо завжди, виходячи з правової реальності, що існує на момент прийняття того чи іншого рішення», - сказав він.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 жовтня в Україні почалася виборча кампанія з проведення 15 грудня повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах №94, 132, 194, 197 і 223.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Леонід Кожара виступає проти легалізації подвійного громадянства в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261