Більш ніж 10-кратне зниження дефіциту платіжного балансу порівняно з вереснем минулого року викликане падінням попиту на іноземну валюту. Про це заявили опитані експерти.

«На нашу думку, основним чинником, який вплинув на різке зниження дефіциту платіжного балансу у вересні цього року, стало те, що у вказаний період практично не спостерігався процес збільшення обсягу готівкової іноземної валюти. Політика НБУ щодо утримання стабільного курсу гривні охолодила атаки спекулянтів, відповідно, не виникало панічного скуповування валюти з боку населення», - вважають аналітики інвестиційної компанії Eavex Capital.

Керуючий партнер «Капітал Таймс» Ерік Найман констатує, що дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в Україні у вересні виявився гірше торішнього показника.

У той же час, за його словами, дефіцит поточного рахунку майже повністю був покритий профіцитом за операціями з капіталом і фінансовим рахунком.

«Так що в цілому платіжний баланс України за вересень і перші 9 місяців року суттєво покращився», - констатує він.

На думку начальника аналітичного відділу «Альфа-Банку» Олексія Блінова, основна причина погіршення дефіциту поточного рахунку - Україна напередодні опалювального сезону почала «надолужувати» імпорт газу.

Експерт зазначає, що нарощування обсягів імпорту газу додало до дефіциту поточного рахунку у вересні USD 0,6 млрд при порівнянні з серпнем 2013 року.

Нагадаємо, що дефіцит платіжного балансу України у вересні 2013 року скоротився у 10,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а порівняно з серпнем поточного року - у 2,2 рази, до $105 млн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115