Уряд здійснив всі необхідні заходи у рамках членства у Світовій організації торгівлі для забезпечення захисту інтересів підприємств вітчизняної кондитерської галузі, зазначив Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький у програмі «Національний інтерес» на каналі БТБ.

«Що стосується нашої продукції кондитерської галузі, то ми пройшли по всім відповідним комітетам технічного регулювання, санітарного та фітосанітарного, Раді з торгівлі товарами. Ми скрізь зробили відповідні заяви про порушення, які, як ми вважаємо, є неприпустимими з точки зору правил СОТ, я вже не кажу про Угоду про вільну торгівлю, - повідомив Урядовий уповноважений. - З точки зору Уряду ми зробили всю необхідну підготовчу роботу для того, щоб зробити плацдарм або фундамент для захисту національного виробника».

За словами Валерія П'ятницького, подальші кроки будуть визначати вже безпосередньо підприємства-представники галузі.

«Наступний крок багато у чому залежить від зацікавленості конкретних виробників чи галузі - або ми рухаємося далі, або ми входимо у формальні консультації, починаємо формальний диспут у рамках СОТ і так далі», - зазначив він.

Нагадаємо, що 30 жовтня 2013 року в ході засідання Комітету СОТ щодо технічних бар'єрів у торгівлі (Женева) представником Мінекономрозвитку було порушене питання заборони Російською Федерацією імпорту певних кондитерських виробів з України.

Україна відзначила непрозорість застосованої міри, її невиправданість і дискримінаційний характер, нагадала експертам РФ про зобов'язання надати відповіді та офіційні роз'яснення Україні з обґрунтуванням заходів згідно з нормами СОТ. Україна закликала РФ негайно скасувати заборону на імпорт, оскільки такі заходи не можуть бути обґрунтовані положеннями Угоди щодо технічних бар'єрів у торгівлі і зобов'язаннями, взятими при вступі РФ у СОТ.

Питання заборони РФ імпорту української кондитерської продукції також порушувалося у ході засідання Комітету СОТ щодо санітарних та фітосанітарних заходів 16-18 жовтня 2013 року, де представником України також було зроблено відповідну заяву про неприйнятність заборон у торгівлі РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147