Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» звертається до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всі можливі заходи щодо погашення існуючої заборгованості за спожитий природний газ, повідомляє прес-служба компанії.

За інформацією «Нафтогазу», загальний борг підприємств теплоенергетики та теплоелектроцентралей (з урахуванням заборгованості перед ДК «Газ України» і боргів, що виникли до 2011 року) становить 17 млрд грн, з яких:

15,9 млрд грн - борг за газ, використаний для надання послуг з опалення та гарячого водопостачання;

1,1 млрд грн - борг за газ, використаний для виробництва електроенергії.

Крім того, в компанії зазначили, що з метою забезпечення джерел для розрахунків з постачальником імпортованого природного газу розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.07.2013 №618-р Мінфіну доручено підготувати зміни до Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік» щодо надання НАК компенсації у розмірі 10,7 млрд гривень, однак зазначені кошти «Нафтогаз України» не отримав.

«На сьогодні заборгованість споживачів за використаний природний газ (17,0 млрд грн) і некомпенсована різниця між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації (10,7 млрд грн) разом складають 27,7 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

При цьому в «Нафтогазі» підкреслили, що вживають всі можливі заходи для надійного забезпечення газом всіх категорій споживачів і зазначають, що погашення існуючої заборгованості за спожитий природний газ та послуги компенсаційних коштів дозволять не тільки значно поліпшити фінансовий стан компанії, але і забезпечити додаткові надходження до бюджету України.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив, що «Нафтогаз України» збирається погасити борг перед російським «Газпром» за спожитий у серпні газ в обсязі 882 млн дол. за рахунок стягнення заборгованості з підприємств теплокомуненерго.

Нагадаємо, минулого тижня глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйона доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію.

Заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун заявив, що борг підприємств теплокомуненерго за газ продовжує зростати.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1441