Заборгованість України за російський газ поки не створює ризику для транзиту «блакитного палива» до Європи. Про це заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв в інтерв'ю агентству Рейтер, повідомляє прес-служба уряду РФ.

«У цьому сенсі я вважаю, що все поки, дякувати Богу, нормально. Всі угоди діють, і ті самі два контракти, які ми підписали з Україною після газової кризи, що сталася кілька років тому. У цьому сенсі я не очікую якихось ускладнень. Сподіваюся, що це чудово розуміють і наші партнери, які працюють в Україні. Все знаходиться в законодавчому полі, але за поставлену продукцію прийнято платити. У всьому світі це нормальна практика. Нехай заплатять», - сказав російський прем'єр.

За його словами, Україна досі не сплатила рахунок за спожитий у серпні газ у розмірі 882 мільйони доларів. «Нічого не сплатили», - зазначив він.

Медведєв вкотре заявив, що якщо НАК «Нафтогаз» не розрахується, «Газпром» введе попередню оплату за газ.

«Якщо розплатяться, тоді ми не підемо на цей крок. Але нескінченно продовжувати платіж неможливо, що б наші колеги не говорили. Ми розуміємо, що у них економічні труднощі, але платити все одно треба, тим більше що ми за останній час і кредити їм давали, і профінансували транзит, тобто плату за транзит на досить тривалий період, заплативши їм мільярди доларів. Вони хоча б взяли щось звідти і заплатили за спожитий газ», - підсумував Медведєв.

Як раніше повідомляв ForUm, глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ, і контракт дозволяє перевести поставки на систему передоплати.

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підтримав цю пропозицію, зазначивши, що, ймовірно, українська сторона платити не збирається. Так він відреагував на заяву глави уряду України Миколи Азарова, який охарактеризував проблему з оплатою російського газу як не критичну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188