Україні потрібно внести зміни в закони про парламентські та місцеві вибори, а закон про президентські вибори залишити без змін. Про це, як повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії, голова відомства Михайло Охендовський заявив на зустрічі з послом США в Україні Джеффрі Пайеттом і главою представництва Європейського Союзу в Україні Яном Томбінським.

«В Україні необхідно розробити і перевірити практикою зміни в закони про вибори народних депутатів, а особливо - про місцеві вибори. Адже саме ці документи викликають найбільше занепокоєння з урахуванням досвіду 2010 року і не тільки у членів ЦВК, але і в політичному середовищі, і в суспільстві в цілому», - зазначив Охендовський.

Також він підкреслив, що, на його думку, Верховна Рада повинна приділити серйозну увагу тим змінам, які пропонує внести в своїх висновках Венеціанська комісія та Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Що ж стосується закону «Про вибори президента України», то, на думку Охендовського, тут ситуація протилежна. Голова ЦВК зазначив, що цей законодавчий акт отримав позитивну оцінку українського суспільства, офіційних спостерігачів та міжнародного співтовариства за підсумками виборів 2010 року.

«Наша держава в цілому, і ЦВК зокрема, вперше за роки незалежності отримали шанс, який ми просто не маємо права втратити - двічі поспіль провести дві виборчі кампанії щодо одного і того ж закону. Тим більше, що комісія ще у 2009-2010 роках прийняла всі необхідні для однакового застосування цього закону роз'яснення, рекомендації та порядки. Також була сформована зрозуміла всім учасникам виборчого процесу судова практика застосування норм цього закону. Саме тому було б як мінімум необачно з боку законодавця починати процес внесення змін у цей закон або намагатися прийняти новий», - підсумував Охендовський.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

387