У 2013 році ситуація на туристичному ринку України істотно змінилася. Подорожі на дешеві і популярні курорти Єгипту, Туреччини, Тунісу через загострену у цих країнах внутрішню обстановку стали досить ризикованими. Втім, регулярні попередження МЗС, судячи зі звітів туроператорів, не справили на українців страхітливого ефекту. І не останню роль тут зіграло те, що альтернативні напрямки виявилися дорогими, а перед зимовими святами список країн, які підходять для пляжного відпочинку, скоротився до мінімуму. Про те, яка зараз ситуація з безпекою в популярних туристичних країнах і як звести до мінімуму можливі негативні наслідки від поїздки, ForUm запитав у експерта проекту Universal Assistance, члена міжнародної організації PEOPIL, юриста Миколи Гольбіна.

- На тлі тривожних новин з Єгипту і регулярних попереджувальних заяв МЗС українці нехай і не так масово, але продовжують їхати на відпочинок в цю країну через дешевизну турів. Яка на сьогодні об'єктивна оцінка ризиків для вітчизняних мандрівників?

- Ступінь ризику для українських туристів досить високий. Єгипет - це найбільш яскравий приклад нестабільної держави Близького Сходу з тих, що охоплені наслідками «арабської весни». В умовах соціально-політичної нестабільності в Єгипті відбуваються масові вуличні заворушення, постійні сутички представників опозиційних політичних сил з правоохоронними органами та армійськими підрозділами, де мало хто розрізняє туристів і політичних супротивників. Жоден турист не може бути застрахований від фізичної шкоди з боку натовпу протестантів. Стан внутрішньої безпеки в Єгипті можна охарактеризувати як надзвичайну ситуацію соціально-політичного характеру.

Фактором ризику для українських туристів у Єгипті є дискримінація з боку місцевого населення, для якого будь-який іноземець представляється чужинцем, не вписується в звичний побут життя. Це особливо характерно для тієї частини єгиптян, серед яких спостерігається зростання популярності ісламського екстремізму. І не факт, що український турист, чиї права були порушені у Єгипті, може з впевненістю розраховувати на сприяння з боку місцевої влади. Потенційною загрозою для українців на єгипетських курортах є зростання злочинності та екстремізму на фоні соціально-політичної нестабільності. Жертвою терористичного акту, захоплення в заручники і пограбування може стати будь-яка людина, тим більше громадянин іншої держави.

- Чи часто українці потрапляли в складні ситуації після загострення подій у Єгипті? Які найбільш поширені проблеми?

- Такі складні ситуації не стільки часті, скільки резонансні. Найбільш характерним прикладом можна вважати фізичну і моральну шкоду, завдану молодій українській парі в Каїрі у минулому серпні. Бажаючи подивитися столицю, українці добровільно покинули територію готелю. У результаті вони опинилися в епіцентрі вуличних сутичок протестувальників і поліції на площі Тахрір. Як наслідок, хлопець та дівчина отримали легкі поранення, потрапивши під град каменів і арматури.

Поширеною проблемою в подібних випадках є дефіцит кваліфікованої невідкладної медичної допомоги. Наприклад, в однієї постраждалої українки залишився шрам через низьку компетенцію єгипетського лікаря. Окрема проблема полягає в тому, що платити за надання такої допомоги доводиться з власної кишені. У подібних випадках страховка не поширюється на потерпілих, тому що вони, перебуваючи на відпочинку в «гарячій точці», добровільно, всупереч попередженням, залишили порівняно безпечну територію готелю. У даному випадку співвітчизники виявилися де-факто учасниками несанкціонованого мітингу за межами зони відпочинку, на територію якої поширюється дія страховки. Навіть повсякденні дії, наприклад, прогулянка містом, в умовах соціально-політичної нестабільності можуть спричинити за собою неприємні наслідки.

- З якими проблемами найчастіше стикаються наші туристи під час подорожі в неспокійні країни? Як уникнути цих проблем?

- Основною проблемою, з якою стикаються наші громадяни, є загроза фізичного і морального збитку в результаті нещасних випадків, а також загроза потрапити в епіцентр громадських заворушень. Досить складно домогтися належного сприяння з боку місцевих органів через те, що законодавство країни перебування не завжди регламентує права іноземців. Проблематично також домогтися виплати компенсації через подання позову до суду на туроператора, який відправив українського туриста на відпочинок в «гарячу точку». Будь-яка туристична фірма здійснює свої функції на підставі публічного договору і тому не має права відмовити туристу в путівці в нестабільну країну, а також не несе відповідальність за негативні наслідки. Звичайно, ступінь безпеки залежить від інформаційної та правової обізнаності самих українців, які повинні об'єктивно оцінювати ризики для своєї безпеки, щоб уникнути проблем. Утримання від поїздок в туристичні країни на час нестабільності є найбільш раціональним рішенням. Українці повинні розуміти, що їхня безпека знаходиться лише в їхніх власних руках. Щоб уникнути нещасних випадків у неспокійних країнах, варто не лише дослухатися до рекомендацій МЗС України, але і самостійно ознайомитися через ЗМІ з суспільно-політичною ситуацією, погодно-кліматичними умовами та екологічною обстановкою, перед тим як замовляти путівку в уподобане місце.

Напередодні поїздки в будь-яку країну потрібно ознайомитися з місцевими особливостями захисту прав іноземних громадян. Навіть якщо ваші права були порушені, набагато легше спробувати домогтися відшкодування збитків за сприяння компетентних фахівців.

- Туроператори пропонують як альтернативу новорічного відпочинку в тому ж Єгипті більш дорогі Арабські Емірати, Ізраїль, Таїланд. Наскільки безпечно там?

- Стан безпеки для українських туристів досить ситуативний і залежить від самостійної оцінки ризиків. Тому, незважаючи на рекламу курортів ОАЕ, Ізраїлю та Таїланду, потрібно стежити за новинами про внутрішньополітичну ситуацію в цих країнах. Наприклад, навесні 2013 року в не менш популярному серед туристів Таїланді спостерігалися громадські заворушення і сутички опозиційних сил з поліцією. Повторення цих подій може статися і в листопаді цього року, адже 19 листопада в Бангкоку заплановано проведення демонстрації опозиційних сил. Не можна виключати ймовірність того, що несанкціонована демонстрація не переросте у вуличні заворушення. Загрозу українським туристам можуть представляти не тільки суспільна нестабільність, але і непрофесіоналізм та низька компетенція обслуговуючого персоналу. У Таїланді, наприклад, є висока ступінь ризику харчового отруєння. Бували і випадки травматизму українців під час активного відпочинку, прогулянок на швидкісних катерах і аеростатах.

Сучасний Ізраїль, незважаючи на привабливість фешенебельних курортів, знаходиться в стані перманентної терористичної загрози з боку Палестини (Сектор Газа, Західний берег річки Йордан), Лівану, Єгипту (Синайський півострів). Не рідкість тут ракетні обстріли ізраїльських курортних міст і туристичних центрів, включаючи Ашдод, Ашкелон, Східний Єрусалим, у період загострення відносин ізраїльського уряду і парамілітарних екстремістських рухів. Небезпечно і в Ейлаті - популярному курорті на Червоному морі неподалік від Синайського півострова, де також спостерігається терористична активність. Теракти тут найчастіше відбуваються саме в осінні і зимові місяці. Також кожен турист, який вирішив відвідати Ізраїль, повинен знати і про загрозу захоплення в заручники, про вибухи в громадських місцях.

Відносно стабільними, в порівнянні з перерахованими державами, залишаються ОАЕ, включаючи знаменитий фінансовий і туристичний центр Дубай. Хоча громадські виступи трапляються і в цій країні. Важливо, щоб українські туристи розуміли, в якому суспільстві вони знаходяться. Не у всіх країнах наш звичний спосіб життя сприймається нейтрально. Тому стримана тактовна поведінка, повага до звичаїв країни перебування ніколи не завадять, щоб почуватися в безпеці. Особливо в ісламській державі.

- Як найчастіше вирішує подібні проблеми приймаюча сторона?

- Наприклад, Єгипет, як і будь-яка інша популярна серед туристів країна, на території якої існує соціально-політична нестабільність, повинен вживати адекватні заходи безпеки, щоб захистити від нещасних випадків іноземців. Існуючі реалії показують, що навіть в умовах суспільних заворушень українські громадяни продовжують відвідувати Єгипет та інші держави, де відбуваються соціально-політичні бродіння, мітинги, демонстрації. Це пов'язано з тим, що туристичний бізнес залишається дуже прибутковим сектором економіки не тільки Єгипту, але і не менш нестабільних Сирії, Тунісу і навіть Туреччини, де тільки в першому півріччі 2013 року побували близько 13 мільйонів українських туристів. І це, незважаючи на мітинги і виступи опозиційних сил. Тому власті цих держав закривають очі на існуючі ризики. Хоча всім туристам рекомендується не залишати територію готелів і курортів.

- Міністерство закордонних справ України не може безпосередньо заборонити відвідування тієї чи іншої країни. Але, чи правда, що на час дії попередження про небезпечну обстановку влада знімає з себе відповідальність за українців?

- Функцією МЗС України, як і МЗС будь-якої іншої держави, є захист прав і сприяння забезпеченню особистої безпеки власних громадян. Зняти з себе відповідальність за безпеку українських громадян наше МЗС не може ні юридично, ні практично, тому що це означає припинення виконання інститутом, що представляє інтереси України за кордоном, своїх невід'ємних функцій. Треба говорити про проблему неефективності окремих компетентних осіб. Навіть якщо український громадянин проігнорував попередження не відвідувати ту чи іншу країну і з ним стався нещасний випадок, МЗС України через систему закордонних дипломатичних представництв зобов'язане сприяти наданню співвітчизникові правової допомоги, поверненню його на батьківщину, а також у виплаті компенсації за фізичний і моральний збиток потерпілому або його близьким родичам. Наприклад, за сприяння з боку МЗС України проводилася евакуація всіх бажаючих українських громадян з території нестабільних Лівії та Сирії.

У разі непередбачених обставин та екстремальних ситуацій за кордоном українські туристи, насамперед, повинні звертатися до консульства та посольства України на території країни перебування безпосередньо або інтерактивно (по телефону, через Інтернет).

- Як позначається ситуація, що склалася на умовах туристичної страховки?

- Потрібно розуміти, що дія туристичної страховки поширюється в рамках безпосередньої території курорту і тих міст, громадських місць, відвідання яких передбачено путівкою. Кожен український турист, перед тим як їхати на відпочинок у нестабільну країну або «гарячу точку», повинен розуміти, що відшкодування фізичного і морального збитку в результаті громадських заворушень, військових дій, жертвою яких він може стати, не входить до компетенції страхової компанії. Страхові виплати не передбачаються і для тих фізичних осіб, які проігнорували попередження з боку МЗС України та вирушили на свій страх і ризик в «гарячу точку».

- Чи змінилися порівняно з минулим роком умови страхування українських туристів за кордоном? Чи поліпшилася якість обслуговування?

- Трендом цього року стало зростання популярності серед українських туристів індивідуальних страхових полісів, порівняно з часткою умовного страхування, яке надається туристичними фірмами. Для країн, де ціни на послуги медичного обслуговування високі, наприклад, у Туреччині, були збільшені тарифи. Для екстремального туризму з різним ступенем ризику страхові компанії стали пропонувати індивідуальні поліси з розширеним покриттям, які включають не тільки госпіталізацію, але і санітарну евакуацію, невідкладну медичну допомогу в будь-яких умовах. Раніше це вважалося неможливим. Цього року спостерігається 20-ти відсоткове зростання страхування не тільки медичних, але і фінансових ризиків, багажу, не кажучи про цивільну відповідальність. Хоча поліпшення умов страхування відбувається під впливом сумно відомих прецедентів, коли через негнучкість умов страхування гинули наші співвітчизники. На мою думку, умови страхування українських туристів повинні вдосконалюватися. Вони повинні передбачати запобігання летальних випадків і зводити до мінімуму негативні наслідки нещасних випадків за кордоном.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1112