Законопроект позафракційного депутата Анжеліки Лабунської, що передбачає можливість лікування за кордоном засудженого, який протягом року не зміг одужати в лікувальному закладі України, має суттєві недоліки. Таку думку висловив політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко.

«Законопроект має очевидні недоліки. Наприклад, у ньому відсутнє розмежування за видами злочину засуджених, які можуть бути відправлені на лікування за кордон. Сподіваюся, що ці недоробки будуть виправлені вже на рівні комітету. Хоча не впевнений, що цей проект закону буде підтриманий парламентом», - вважає експерт.

Політолог уточнює, що на сьогоднішній день в Європі існує подібна практика, коли засуджені можуть лікуватися за кордоном, повідомляє «РБК-Україна».

Однак у таких країнах, за його словами, йдеться про переривання відбування покарання на час лікування, а не звільнення від покарання через хворобу засудженого.

Нагадаємо, що саме про це йде мова в законопроекті Лабунської.

«Скажімо, законодавство Данії, Естонії, Норвегії, Болгарії передбачає можливість перерватися на лікування. Там не сказано, що лікування повинне проводитися саме в їхній країні. Але оскільки мова йде про країни ЄС або країни з відкритими кордонами з Євросоюзом, то такий переїзд досить умовний», - додав він.

Бондаренко констатує, що з усіх законопроектів з цього питання, що знаходяться на розгляді парламенту, найбільш реалістичним є законопроект позафракційного депутата Сергія Міщенка.

«Мені найбільше подобається законопроект Міщенка. Він найбільш реалістичний», - підсумував експерт.

Нагадаємо, що законопроект, внесений позафракційним депутатом Анжелікою Лабунською (№3461), передбачає, що якщо протягом 365 днів лікування ув'язненого не дало результату, за рішенням судді така особа може бути направлена на лікування за кордон.

Також даний законопроект передбачає, що у разі прийняття судом позитивного рішення про відправку ув’язненого на лікування за кордон, суд зобов'язаний прийняти рішення про звільнення такого в'язня від відбування покарання у зв'язку з хворобою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

157