Група міжнародних інспекторів у Сирії опечатала всі задекларовані Дамаском запаси хімічної зброї, повідомив представник Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) Крістіан Шартьє.

«Всі запаси хімічної зброї та хімічних реагентів були опечатані, що печатку неможливо зламати», - сказав К.Шартьє західним журналістам.

Він уточнив, що запаси включають в себе 290 тонн хімічної зброї та близько 1 тис. тонн речовин, з яких вона може бути виготовлена, передає «Інтерфакс»

За словами представника ОЗХЗ, зброя і речовини розташовані на відповідних об'єктах, їх ще нікуди не переміщали.

Раніше в ОЗХЗ заявили, що в Сирії ліквідовані всі задекларовані кошти для виробництва хімічної зброї та обладнання для змішування хімічних препаратів.

«Організація із заборони хімічної зброї спільно з місією ООН підтверджує, що уряд Сирійської арабської республіки завершив знищення задекларованого обладнання для виробництва, змішування та наповнення носіїв хімічними речовинами», - йдеться в заяві ОЗХЗ.

«Знищивши обладнання, Сирія тим самим виконала в строк вимоги виконавчої ради ОЗХЗ, що зобов’язує в найкоротші терміни, і не пізніше 1 листопада, провести знищення задекларованого обладнання для виробництва, змішування та наповнення носіїв хімічними речовинами», - наголошується в документі.

У ньому також йдеться про те, що група міжнародних інспекторів перевірила 21 з 23 об'єктів з хімічною зброєю на території Сирії.

Решта два об'єкти було занадто небезпечно інспектувати, однак хімічне обладнання вже було звідти вивезено і доставлено на інші об'єкти, які вже перевірялися, вказується в документі.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї в Сирії відповідно до положень рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

855