Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив проект змін до Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності». Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Як пояснюють експерти Міністерства економічного розвитку і торгівлі (Мінекономрозвитку), мета запропонованих змін - спрощення процедури передачі нерухомого майна державної форми власності в комунальну, для розміщення в них дошкільних навчальних закладів.

Передбачається, що безоплатна передача об'єктів нерухомості з держвласності в комунальну буде здійснюватися органами, уповноваженими управляти держмайном. При цьому органи місцевого самоврядування зобов'язані гарантувати, що передані об'єкти нерухомості будуть використовуватися винятково за цільовим призначенням. Подальша передача цих об'єктів у приватну власність буде можлива тільки після узгодження з Фондом державного майна, Мінекономрозвитку і Міністерством фінансів.

На думку експертів неурядових громадських організацій, однією і з головних цілей соціальної політики держави має бути всебічний розвиток дітей. При цьому фундаментом політики, що забезпечує розвиток дітей, служать дошкільні навчальні заклади. Саме в них формуються зачатки особистості маленьких громадян країни. Тому кожній дитині повинен бути забезпечений доступ до дошкільної освіти, підкреслюють експерти.

Згідно з планами уряду, протягом 2013-2014 років планується розширити мережу дошкільних навчальних закладів, щоб забезпечити місцями 85% дошкільників, що відповідає європейським стандартам. Досягти цього розраховують за рахунок відновлення діяльності дитячих садків у тих приміщеннях, в яких вони функціонували у 80-90-ті роки ХХ століття. Також передбачається їх відкриття за рахунок переобладнання придатних для цього приміщень.

Крім цього, при плануванні та будівництві нових мікрорайонів, житлових будинків та об'єктів соціальної інфраструктури обов'язково передбачаються будівлі для розміщення в них дошкільних навчальних закладів.

Експерти Міністерства соціальної політики і праці звертають увагу, що в останні роки потреба в дошкільних навчальних закладах збільшується у зв'язку зі зростанням народжуваності в країні. За даними Держстату, в січні-серпні 2013 року народилося 329 864 дітей, а народжуваність в Україні в середньому за цей період склала 10,9 осіб на 1 тис. наявного населення. У 2012 році в Україні народилося 520 704 дітей, у той час як у 2002 році - 390 687 дітей. Експерти за значають, що в 2012 році була найбільша народжуваність з 1994 року.

Станом на 1 серпня 2013 року, в Україні налічувалося 16 553 дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності. Кількість працюючих дитячих садків, порівняно з початком 2010 року, збільшила ся на 1,4 тис. В цих закладах будуть отримувати дошкільну освіту близько 1,5 млн. дітей.

За даними Міністерства освіти і науки, протягом останніх трьох років рівень охоплення дошкільною освітою збільшився з 53% до 93,5%. При цьому діти п'яти років мають можливість відвідувати дошкільні навчальні заклади майже стовідсотково, і це враховуючи той факт, що, починаючи з 2010 року кількість дітей у дитячих садках зросла майже на 227 тисяч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149