Кабінет Міністрів на своєму засіданні схвалив проект змін до Податкового кодексу у частині скасування коефіцієнтів, які застосовуються до ставок екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів, пише інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Згідно з повідомленням, експерти Міністерства доходів і зборів пояснюють ці зміни бажанням уряду знизити податковий тиск на покупців автомобілів.

Передбачається, що розмір екологічного податку залежатиме від розміру витрат на оплату послуг з організації та проведення робіт, пов'язаних з утилізацією відходів, що утворюються внаслідок втрати транспортними засобами своїх споживчих властивостей. У цьому випадку ставки екологічного податку становитимуть: на легкові автомобілі - 5,5 тис. грн., для вантажних автомобілів - 11 тис. грн.

При цьому експерти Міндоходів звертають увагу на відсутність прив'язки розміру ставки екологічного податку до об'єму двигуна, дату виготовлення транспортного засобу, його маси. На їхню думку, такий підхід виправдовується тим, що утилізаційний податок не має стосунку до рівня шкідливих відходів, що виникають у зв'язку з утратою транспортним засобом своїх споживчих властивостей. Метою цього податку має бути винятково формування джерела коштів, необхідних на покриття витрат, пов'язаних з утилізацією автомобілів, підкреслюють експерти Кабінету Міністрів.

Прийняття запропонованих змін у Податковий кодекс сприятиме адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу, оскільки розмір ставки екологічного податку приблизно відповідатиме розміру плати за відповідні послуги, які стягуються в європейських країнах, вважають експерти Міндоходів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309