Експерти Організації щодо заборони хімічної зброї (ОЗХЗ ) продовжують спостереження за процесом ліквідації сирійської програми хімічної зброї. Вони провели інспекції на 21 з 23 об'єктів, заявлених Сирією, повідомляє Центр новин ООН.

«На 27 жовтня 2013 року інспектори Організації з заборони хімічної зброї зі складу спільної Місії ОЗХЗ і ООН завершили діяльність щодо перевірок на 21 з 23 об'єктах, які мають стосунок до хімічної зброї та заявлених Сирією», - йдеться у повідомленні ОЗХЗ .

У ньому повідомляється, що два об'єкта поки не вдалося відвідати з міркувань безпеки. Спільна місія продовжить зусилля щодо забезпечення безпечного доступу до них.

ОЗХЗ підтвердила, що Сирія за три дні до встановленого терміну, 27 жовтня, представила офіційну декларацію щодо програми хімічної зброї з доданим до неї планом знищення запасів цієї зброї. Документ буде переданий на розгляд Виконавчого комітету ОЗХЗ .

До завершення першого етапу знищення запасів хімічної зброї - до 1 листопада 2013 року - експерти ОЗХЗ і ООН повинні перевірити дані, представлені Сирією про свою програму хімічної зброї; ідентифікувати ключове обладнання, об'єкти, призначені для зберігання і виробництва хімічної зброї. До цього терміну має бути забезпечене виведення з ладу всіх об'єктів, призначених для виробництва, а також змішування компонентів і спорядження хімічної зброї.

Нагадаємо, ліквідація програми з хімічної зброї в Сирії повинна бути завершена до середини 2014 року.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчого ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації щодо заборони хімічної зброї (ОЗХЗ ) приступили до знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140