До Нового року залишилося всього трохи більше двох місяців. Прогнози вітчизняного Гідрометцентру з приводу того, чи буде майбутня зима схожа на зиму чи природа знову почекає зі снігопадами до березня, досить туманні та неоднозначні. Та й після погляду на сумну осінь за вікном мимоволі закрадаються думки про відпустку біля теплого моря або у засніжених горах. Але незалежно від уподобань тим, хто не горить бажанням зустрічати 2014-й традиційно, сидячи у рідній квартирі під ялинкою з шампанським та олів'є, варто визначатися і переходити до активних дій. Втім, у нинішньому сезоні ситуація на туристичному ринку України дещо змінилася, н а що вплинули і бунтівні єгиптяни, і фінансове становище наших співгромадян, і модні тенденції. Про те, на що можуть розраховувати, плануючи зимовий відпочинок, охочі до мандрівок українці, з'ясовував ForUm.

У Єгипет їхати можна на свій страх і ризик

В останні роки саме Єгипет був найпопулярнішим напрямом для зимового пляжного відпочинку. Але з літа 2013-го МЗС не рекомендує відвідувати цю країну, а якщо і зважитися, то без крайньої необхідності не залишати межі готелів. До цих пір політична ситуація у цій країні залишає бажати кращого, що викликає закономірні побоювання у туристів. «Все залежить від того, як надалі буде розвиватися ситуація у Єгипті. Поки що надзвичайний стан не скасовано. Відповідно, наше посольство не вносило пропозиції про скасування рекомендацій. Якщо ситуація почне поліпшуватися, надзвичайний стан скасують, то, звичайно, ми будемо переглядати наші рекомендації. За останніми даними, ситуація у курортних містах зараз досить спокійна. Тим не менше, наші рекомендації залишаються у силі. Хочу підкреслити, що це саме рекомендації, Міністерство закордонних справ не може нікому заборонити кудись їхати, але ми зобов'язані попередити громадян про існування небезпеки. У нас немає інструментів для заборони», - повідомив директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс. Тобто заборонити – ніхто не забороняє, але всі ризики лягають у ліпшому разі на страхову компанію, а в основному – на плечі самого курортника.

Туроператори ж оцінюють ситуацію обережніше, констатуючи той факт, що зіставної за ціною альтернативи єгипетським курортам немає.

«Близько 60% українців взимку вибирають гірськолижний відпочинок, ще 40% - пляжний. Звичайно, лідером пляжного відпочинку завжди був і залишається Єгипет. Пояснення тут просте - сьогодні на туристичному ринку просто немає турпродукту, який за ціною і якістю міг би сперечатися з єгипетським. Вартість тижневого відпочинку, включаючи авіапереліт, проживання та харчування за системою «все включено», стартує з 3000 гривень.

У той же час є більш дорогі, але не менш привабливі для українців зимові пропозиції у теплих краях. Насамперед, це ОАЕ та Ізраїль, а також далекомагістральні – Таїланд, Шрі-Ланка, Гоа. Всі ці країни, крім зимового тепла, об'єднує відсутність візового режиму або простота отримання візи, що дуже істотно для українців», - розповів президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олександр Нови ковський.

Втім, Таїланд або Гоа навряд чи можна назвати рівноцінною заміною Єгипту. Адже крім відсутності проблем з візами ця країна приваблює українських мандрівників низькими цінами на квитки і готелі, відносно коротким перельотом, горезвісним «All Inclusive». Звичайно, пляжі Еміратів або Шрі-Ланки теж виглядають вельми привабливо, але обійдеться такий відпочинок у рази дорожче. Тим більше, що, за словами Олександра Новиковського, зараз український турист готовий заплатити за тижневий відпочинок за кордоном у середньому 7,5 тисячі гривень.

За справжньою зимою – у гори

Втім, така ситуація цілком сприятлива для власників гірськолижних курортів. За даними Асоціації лідерів турбізнесу України, у цьому сегменті зараз найбільш популярні українські Карпати. Якщо українці хочуть виїхати за межі нашої країни, то вибирають Австрію, Румунію, Болгарію, Польщу, Словаччину, Туреччину, Андорру, Фінляндію. Цікаво, що у середньому сім днів відпочинку на наших гірськолижних курортах коштують 3,5 тисячі гривень. За ці гроші можна відпочити у Славському, Красії або курортах поменше. Аналогічна поїздка на великий і розкручений Буковель буде коштувати близько 12 тисяч гривень. У вартість туру включені витрати на проживання та харчування, вартість абонементів на підйомники та прокат спорядження, а транспорт мандрівники повинні сплатити окремо. Для порівняння: тиждень на гірськолижному курорті Польщі або Словаччини коштуватиме приблизно 5 тисяч гривень, в Австрії – близько 6,5 тисячі гривень. У цю суму, крім іншого, включений переліт і трансфер всередині країни. Але тут, звичайно, необхідно оформлення візи, через що можуть виникнути деякі труднощі. Тим, кому ніколи розбиратися з документами, пропонують покататися на лижах у Туреччині, де політична ситуація більш сприятлива, ніж єгипетська. Так, гірськолижний туризм у цій країні тільки починає розвиватися, але вже позначився кращими рисами турецького сервісу.

Час ще є

Гарна новина полягає у тому, що час у туристів ще є. Раннє бронювання найдешевших і привабливих новорічних турів почалося ще влітку. Тобто за 4-6 місяців до передбачуваної дати поїздки знижки на номери у готелях доходили до 40%. Тим не менше, на сьогодні ціни ще не встигли злетіти до небес і вигідних пропозицій на ринку достатньо. При цьому готельєри поки не можуть спрогнозувати заповнюваність своїх закладів і не поспішають підвищувати вартість послуг. Пік настане приблизно за місяць до Нового року, коли буде вже проблематично забронювати і готель, і квитки.

Втім, у будь-якій справі головне – настрій, бажання і наполегливість. Правда, перед цим варто визначитися, що важливіше: економія, безпека чи нові враження.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

531