Чорнобильська АЕС ввела в експлуатацію нову вентиляційну трубу, яка дозволить у майбутньому насунути новий конфайнмент на зруйнований у 1986 році четвертий блок ЧАЕС.

Про це йдеться у повідомленні російської державної корпорації «Росатом», дочірня компанія якого - «Атомбуд експорт» - займалася будівництвом цієї труби.

Згідно з повідомленням, на Чорнобильській АЕС 17 жовтня 2013 року була створена комісія з перевірки готовності об'єкта до експлуатації, передає «УНІАН».

«22 жовтня 2013 року на підбитті підсумків роботи комісії був підписаний і затверджений акт готовності об'єкта до експлуатації», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Державна інспекція з ядерного регулювання України (ДІЯРУ) видала Чорнобильській АЕС дозвіл на введення в експлуатацію нової вентиляційної труби, на зварювальних з'єднаннях якої минулого літа були виявлені тріщини.

Нова вентиляційна труба споруджується з метою демонтажу існуючої, яка заважає насунути новий безпечний конфайнмент на зруйнований у 1986 році четвертий блок ЧАЕС.

Підтримка безпечного стану майданчика Чорнобильської АЕС і проведення робіт щодо зняття з експлуатації енергоблоків станції держбюджету щорічно обходиться у 50 млн євро.

Завершення робіт з будівництва об'єкта «Укриття» на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС планується до 2015 року. Вартість споруди оцінюється у 980 млн євро, при цьому у контрактах з концерном «Новарка» зафіксована сума 935 млн євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250