Майбутнє СНД багато в чому залежить від успішності зони вільної торгівлі (ЗВТ).

Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, глава Виконкому Співдружності Сергій Лебедєв заявив перед засіданням Ради глав держав СНД у Мінську.

За словами фахівця, підписаний 2 роки тому договір про ЗВТ почав працювати: його учасники виконують взяті на себе зобов'язання щодо відмови від імпортних мит, не застосовують заборони і кількісні обмеження.

«Інші заходи щодо захисту внутрішнього ринку застосовуються, як правило, у відповідності з нормами ВТО. Розпочато і успішно тривають переговори щодо проектів договорів про вільну торгівлю послугами, про зниження експортних мит, про державні закупівлі», - сказав чиновник.

Зрозуміло, додав він, це не означає, що в реалізації договору все абсолютно безхмарне. «Є і проблеми, і торговельні суперечки, але вирішуються вони цілком цивілізовано. Тим більше що для вирішення можливих торгових спорів передбачений чіткий механізм за участю наднаціональної комісії експертів», - зазначив Лебедєв.

Що стосується різношвидкісної інтеграції на пострадянському просторі, продовжив він, то інтеграційні об'єднання не конкурують, а по мірі розвитку ніби виростають один з одного. «Так, Митний союз - це просто інша, більш висока ступінь інтеграції. Цілком імовірно, що по мірі готовності інші держави Співдружності зможуть до нього приєднатися. Ви знаєте, що в цьому об'єднанні прописаний досить жорсткий порядок прийняття і реалізації рішень. У СНД діє різношвидкісний принцип, відсутня сувора обов'язковість неодмінної повної участі в усіх рішеннях, що приймаються. Це дає можливість гнучко вибудовувати політику взаємодії один з одним і гармонійно розвивати інтеграційні процеси в цілому. Кожна країна абсолютно вільно приймає рішення про ступінь участі в тих чи інших органах і програмах об'єднання, керуючись при цьому своїми політичними, економічними та іншими пріоритетами», - підкреслив фахівець.

Він додав, що інтеграція йде не так швидко, як хотілося б. «І не бачу нічого страшного в тому, що держави СНД беруть участь у різноманітних регіональних об'єднаннях. На початок 2013 р. у світі існувало понад 500 різних ЗВТ, а до ВТО входить 159 країн. Таким чином, кожна держава світу в середньому бере участь у трьох ЗВТ. Це служить гарним стимулом для розвитку економіки», - зазначив він.
Нагадаємо, в Мінську відкрився саміт глав держав СНД.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203