Осінній саміт Євросоюзу відкрився у Брюсселі. Запланований як економічний, він несподівано перетворився у шпигунський. Присутні у Мармуровому палаці Євроради лідери глав держав та урядів ЄС обговорюють повідомлення про можливе перехоплення спецслужбами США розмов з мобільних телефонів канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда.

Саміт почався з серії жорстких заяв європейських лідерів проти американського шпигунства в Європі.

«У Євросоюзі не розуміють, чому США шпигують за своїми найбільш надійними партнерами, це справжній скандал, що самим негативним чином ризикує позначитися на їхніх відносинах», - заявив у кулуарах саміту дипломат однієї з країн ЄС, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

У свою чергу, на прес-конференції, що відбулася сьогодні у Брюсселі, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу зазначив, що «дії США ведуть до появи державного тоталітаризму».

Баррозу повідомив, що поставить на порядок денний саміту завдання прискорити прийняття Євросоюзом нової директиви про захист персональних даних громадян ЄС. Вже стало відомо, що у цьому його підтримує Франція. «Закон може бути прийнятий або вже наприкінці поточного року, або на початку майбутнього 2014 року», - зазначив представник Єврокомісії.

За його словами, новий закон ускладнить збір компаніями США відомостей, що стосуються приватних сторін життя європейських громадян.

Між тим голова Євроради Херман Ван Ромпей, який головує на нинішньому саміті, висловив надію, що після короткого обговорення «шпигунського скандалу» лідери країн ЄС повернуться до обговорення його економічного порядку денного. Сьогодні на розгляд глав держав і урядів Євросоюзу винесені питання прискорення науково-технічного прогресу і створення єдиного ринку ЄС цифрової технології.

А у п'ятницю, другий день роботи саміту, в його порядку денному - обговорення підготовки саміту «Східне партнерство», який відбудеться наприкінці листопада у Вільнюсі, а також питання підвищення ефективності міграційної політики ЄС і збільшення фінансування Агентства Євросоюзу з безпеки зовнішніх кордонів (Frontex).

Нагадаємо, прес-секретар Білого дому Джей Карні спростував повідомлення про те, що Агентство національної безпеки (АНБ) прослуховувало мобільний телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

251