Вільні кошти місцевих бюджетів будуть розміщуватися лише у банках, статутний капітал яких перевищує 10 млрд грн і в яких держава володіє не менш е ніж 75% капіталу.

Відповідні зміни внесено до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у комерційних банках, інформує прес-служба КМУ.

«Суть змін - продовжити в 2014 році практику розміщення на конкурсних засадах тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках лише у тих банках, статутний капітал яких не менш ніж 10 млрд грн і в яких держава прямо або опосередковано володіє не менш ніж 75% капіталу. Серед конкурсних умов також слід виділити умову, згідно з якою щодо таких банків не повинно бути рішень Національного банку України, спрямованих на обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів операцій у них, і вони не належать до категорії проблемних або неплатоспроможних», - йдеться в повідомленні.

Експерти банківського ринку зазначають, що під критеріям уряду підпадають лише два держбанки зі стовідсотковою участю держави: Ощадбанк і Укрексімбанк. У першого статутний капітал становить 15,5 млрд грн, у другого - 16,4 млрд грн. Обидва банки належать до найбільших у банківській системі, займаючи друге і третє місце за розміром активів, які мають стабільне фінансове становище, демонструючи прибуткову діяльність, пише «Укрінформ».

Запровадження таких жорстких критеріїв до банків, у яких можуть розміщуватися тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів, пов'язане з негативним досвідом попередніх років. Мали місце непоодинокі випадки, коли банки безпідставно відмовляли у поверненні коштів з депозитних рахунків по завершенні строку депозитних договорів, не виплачували відсотки за депозитами, відмовлялися платити пеню за порушення строків виконання депозитних договорів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

124