Росія не приймає процедуру арбітражу у справі судна Arctic Sunrise, а також відмовляється від участі у розгляді цієї справи у Міжнародному трибуналі з морського права в Гамбурзі з питання про тимчасові заходи. Про це РІА «Новости» повідомили у департаменті інформації і друку МЗС РФ.

Як зазначили у МЗС РФ, у зв'язку зі своїм арбітражним позовом до Росії з приводу судна Arctic Sunrise 21 жовтня Нідерланди звернулися в Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі з проханням призначити так звані тимчасові заходи на підставі пункту 5 статті 290 Конвенції ООН з морського права 1982 року. Мова йде про заходи щодо захисту інтересів сторони у спорі, які вживаються до розгляду справи по суті у ході арбітражного розгляду.

Голландці просять Трибунал прийняти рішення про звільнення судна та екіпажу і наказати російській стороні призупинити всі правозастосовчі дії у зв'язку з даним інцидентом.

«Виходячи з цього, російська сторона поінформувала Нідерланди та Міжнародний трибунал з морського права про те, що вона не приймає процедуру арбітражу у справі про судно Arctic Sunrise, а також не має наміру брати участь у розгляді справи у Трибуналі з питання про тимчасові заходи. При цьому Росія залишається відкритою для врегулювання ситуації, що виникла», - повідомили у департаменті.

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональною командою із 30 осіб було затримане російськими прикордонниками у Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломна».

Судно було відконвойоване у Мурманськ. 29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.

30 вересня МЗС України передало ноту російському дипломату у зв'язку з арештом Якушева.

Захист Якушева подав апеляцію на рішення Мурманського суду про його арешт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1422