Існуюча в державі система пільг для бізнесу потребує реформування, оскільки в існуючому вигляді вона не справляє належного стимулюючого ефекту на розвиток економіки. Таку думку висловив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов у ході конференції «Нова економічна модель: інвестиції та інновації для реального сектора».

«Є важливе питання, яке стосується пільг. Ми у Міністерстві провели певний аналіз, ми його закінчуємо, і на виході вже зрозуміло, що ті пільги, які у нас застосовуються, м'яко кажучи, є не зовсім системними. Тому що ми даємо пільги, але ефект, як ми вважаємо, від цих пільг мінімальний, означає, що ми робимо неправильно», - зазначив міністр.

Він вважає, що сьогодні в Україні пільги, які надаються бізнесу, замість стимулювання розвитку дають зворотний ефект. Так, багато підприємців, отримавши пільгу, часто вже не дбають про розширення і модернізацію бізнесу, оскільки сама пільга дає їм перевагу перед конкурентами.

«Існуюча система пільг демотивує бізнес. Поки в Україні не підійметься підприємницький дух, толку не буде. Ми просто повинні створити умови для того, щоб підприємницький дух вийшов на поверхню», - підкреслив Прасолов.

На думку міністра, надання пільг доцільно розглядати як одну із форм державно-приватного партнерства: укладаючи конкретний договір з конкретним інвестором, держава надає йому певні пільги в обмін на виконання чітко прописаних зобов'язань, наприклад, щодо формування нових робочих місць або створення інноваційної продукції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1509