Створення сприятливих умов для вкладення коштів в економіку вітчизняними інвесторами є не менш важливим, ніж залучення іноземного капіталу, зазначив директор департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Міністерства економічного розвитку і торгівлі Віктор Коваленко в програмі «Відкрита студія» на Першому каналі Українського радіо.

«Залучення іноземних інвесторів, безумовно, важливо, але потрібно говорити і про залучення вітчизняного капіталу, і потрібно робити кроки для того, щоб вітчизняний інвестор був захищений і від рейдерських атак, і від інших корупційних дій. І в цьому напрямі повинна бути чітка і прозора нормативна база», - підкреслив експерт Міністерства.

Він зазначив, що Мінекономрозвитку підготувало і передало на розгляд Верховної Ради України низку законопроектів, спрямованих на забезпечення притоку інвестицій в країну і захист прав інвесторів.

«Ми готуємо нормативну базу для забезпечення рівних умов роботи як іноземного, так і українського інвестора», - зазначив Віктор Коваленко.

Також він підкреслив, що немає особливої різниці, великі іноземні компанії інвестують в Україну, або невеликі, оскільки важливий сам факт вкладення коштів у вітчизняну економіку.

«Ті компанії, які працюють в Україні, вони тим чи іншим чином стають послами нашої країни у своїх країнах, тобто вони розповідають про аспекти роботи тут, в Україні. Тому я вважаю, що розділяти інвесторів на великих або маленьких не потрібно», - підкреслив Віктор Коваленко.

В цілому, за його словами, залучення іноземного капіталу вимагає концентрації значних інтелектуальних, матеріальних, фінансових і природних ресурсів для розвитку стратегічних, «проривних» технологій як основних чинників конкурентоспроможності у світовому співтоваристві.

«Ми йдемо вперед, і обсяги прямих іноземних інвестицій є одним з показників, який характеризує ступінь інтеграції України у світову спільноту», - зазначив експерт Міністерства.

Він повідомив, що у першому півріччі 2013 року обсяг іноземних інвестицій в економіку України становив 2,6 млрд. дол., при цьому обсяг фінансових ресурсів, внесених інвесторами з початку інвестування на 1 липня 2013 року досяг - 55,3 млрд. дол.

На підприємствах промисловості зосереджено 31,7% загального обсягу інвестицій в Україну, в компаніях фінансової і страхової сфери - 26,9%.

Слід зазначити, що структура в розрізі форм залучення іноземного капіталу за період з 2002 року - перше півріччя 2013 року значно змінилася.

Так, у 2001-2004 роках внески у вигляді рухомого і нерухомого майна становили 28-36% загального обсягу інвестицій. На сьогодні у структурі акціонерного капіталу нерезидентів основна питома вага припадає на вкладення у формі грошових внесків.

«Форми залучення іноземного капіталу змінилися. На сьогоднішній день в Україну заходять, переважно, іноземні інвестори, які хочуть розмістити своє виробництво в Україні, або співпрацювати з нашими виробниками», - повідомив Віктор Коваленко.

Він підкреслив, що Уряд і надалі робитиме все можливе для створення сприятливих умов ведення бізнесу в країні з метою збільшення обсягів залучення як іноземних, так і вітчизняних інвестицій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141