Національний банк України готовий у перспективі переглянути у бік зниження граничну суму готівкових розрахунків з нинішніх 150 тис. грн, заявила в інтерв'ю ГолосUA заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

За її словами, на такий крок можна буде йти після того, як суспільство звикне до діючих обмежень, а в країні буде створена розвинена інфраструктура для безготівкових розрахунків.

«Носити з собою у кишені величезні суми - від 150 тис. грн. і до мільйона-півтора - вельми небезпечно як у фізичному аспекті, так і в економічному сенсі. Дуже важливо, щоб ми всі звикли розраховуватися цивілізовано, тобто спокійно, безпечно, економічно, вигідно і прозоро. Ми переслідуємо саме такі завдання. Я переконана, що запровадження цієї постанови принесе хороший економічний ефект: коли гроші заходять в оборот, це означає і ліквідність для банків, і зміцнення банківської системи в цілому, і ресурс для кредитування, і ресурс для фондового ринку тощо», - сказала представник НБУ.

У той же час вона зазначила, що говорити зараз про зниження граничної суми готівкових розрахунків передчасно, оскільки ще не скрізь є інфраструктура для безготівкових платежів, особливо це стосується невеликих населених пунктів.

«Необхідно забезпечити розповсюдження технічних засобів не тільки у великих містах, але і в глибинці. Ця інфраструктура повинна охоплювати всю країну, навіть найвіддаленіші регіони повинні бути оснащені технічно. У цьому аспекті має попрацювати держава», - сказала Ричаківська.

Нагадаємо, з 1 вересня набула чинності Постанова НБУ №210 «Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків», якою введені важливі норми, що стосуються і пересічних громадян: відтепер фізособам протягом одного дня не можна оплатити рахунок готівкою, якщо сума платежу перевищує 150 тис. грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162