Литва готова поскаржитись до СОТ, якщо Росія не зніме заборону на ввезення її молочної продукції, заявила у середу прес-секретар президента Дайва Ульбінайте.

«Якщо зусилля відомств двох країн не принесуть результату, Литва повинна бути готова звернутися до СОТ. Тому президент ще раз зобов'язала відомства якомога швидше представити Єврокомісії необхідні дані для звернення до СОТ. Зі свого боку президент це питання порушувала і перед європейськими, і перед світовими лідерами, а також в ООН», - сказала Ульбінайте після зустрічі з представниками зацікавлених відомств, повідомляє РІ А «Новости».

Наступного тижня, за її словами, президент попрямує на зустріч керівників ЄС, де також порушить питання російських обмежень щодо Литви, в тому числі обговорить можливе звернення Єврокомісії у СОТ.

На думку президента Литви, для врегулювання ситуації ще не використані всі засоби і можливості, рівня служби з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя громадян, за її словами, тут явно недостатньо. Прес-секретар глави держави Ульбінайте також заявила, що Росія досі не вказала, чому обмежений експорт.

Нагадаємо, проблеми на російсько-литовському кордоні почалися у вересні, коли митники почали посилено перевіряти вантажівки з Литви, через що час проходження кордону збільшив ся.

Росспоживнагляд призупинив ввезення на територію Російської Федерації молока і молочної продукції виробництва Литовської Республіки.

Литовська сторона назвала такі заходи необґрунтованими, дискримінаційними, а те, що відбувається - «економічною війною» через те , що «не всім подобається» зближення пострадянських країн з Європою.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс поскаржився у Єврокомісію і заявив, що якщо Москва «не припинить тиск на сусідів», Литва може заблокувати сполучення з Калінінградом. Єврокомісія закликала РФ негайно відмовитися від заходів, не пов'язаних з об'єктивними факторами ризику».

Президент Російської Федерації Володимир Путін дав вказівку Федеральній митній службі Росії зняти посилений митний контроль на російсько-литовському кордоні і перейти з 10 жовтня 2013 року на роботу у плановому режимі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171