Правління Національного банку України прийняло низку постанов, спрямованих на виконання норм Закону України «Про депозитарну систему України», який набирає чинності 12 жовтня. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Законом передбачена нова система функціонування фондового ринку та визначено, що проведення грошових розрахунків за угодами з цінними паперами за принципом «поставка цінних паперів проти оплати» здійснюється через Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.

Так, постановою №387 «Про встановлення особливостей розрахунків за угодами з цінними паперами та затвердження Положення про депозитарну і клірингову діяльність Національного банку України» визначено особливості розрахунків за угодами з цінними паперами, депозитарну і клірингову діяльність щодо яких згідно з вимогами зазначеного закону здійснює НБУ.

Ще однією постановою №386 затверджено порядок передачі випусків облігацій місцевих позик у НБУ, положення якого спрямовані на виконання норм Закону «Про депозитарну систему України» і забезпечують передачу 12 жовтня всіх випусків облігацій місцевих позик бездокументарної форми існування на зберігання та обслуговування до НБУ з відкриттям рахунків відповідним емітентам та депозитарним установам.

Постановою №394 затверджено зміни до положення про регулювання НБУ ліквідності банків України, в частині уточнення (з урахуванням депозитарного обліку облігацій місцевих позик у Національному банку) порядку підтвердження наявності у банку облігацій місцевих позик у разі надання їх у забезпечення кредиту рефінансування.

«Практична реалізація норм зазначених постанов сприятиме централізації депозитарного обліку і розрахунків, впровадженню чітких і прозорих механізмів здійснення розрахунків за угодами з цінними паперами у відповідності з тенденціями на світових фінансових ринках, міжнародних стандартів, рекомендацій з депозитарного обліку цінних паперів та законодавчих вимог», - зазначили в НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

537