Заява президента Росії Володимира Путіна про надання газу для закачування у підземні сховища України по 260 дол. за 1 тис. кубометрів є суто політичною. Як передає кореспондент ForUm'у,

про це заявив на прес-конференції експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Заява Володимира Путіна про 260 доларів за газ суто політична », - сказав він.

За його словами, залишається неясним, як згодом буде використаний цей газ. «Умови контракту ми не бачили. Якщо це стандартний контракт, то газ буде реалізований на території України для промисловості за ціною, яка встановлена на сьогоднішній день, при цьому прибуток становитиме понад 700 млн дол. Або буде використаний у хімічній промисловості для зниження собівартості у виробництві українських добрив», - сказав експерт.

Разом з тим він пояснив, що другий варіант використання газу побічно може принести прибуток економіці України.

У свою чергу, директор української філії інституту країн СНД Денис Денисов зазначив, що озвучена Путіним знижка на газ - логічна і правильна позиція «Газпрому».

«Фахівці стверджують, що майбутня зима буде дуже холодна, тому для «Газпрому» важливо, щоб у зимовий період і Європа, і Україна не потребували додаткових витрат газ. «Газпром» розуміє, що може трапитися цієї зими, і грає на випередження», - зазначив він.

Як повідомляв ForUm, російський газовий монополіст «Газпром» надав Україні знижку на газ для закачування у підземні сховища (ПСГ), - ціна на газ становила близько 260 дол. за тисячу кубометрів, заявив президент Росії Володимир Путін.

Україна погодилася збільшити закачування газу у ПСГ понад 14 мільярдів кубометрів для забезпечення транзиту в Європу, схема розрахунку поки узгоджується.

Україна не братиме кредит у РФ для фінансування закачування газу у підземні сховища, у Києва і Москви вже є інші домовленості.

У свою чергу, «Газпром» вимагав збільшити цей обсяг до 19 мільярдів кубометрів для забезпечення безперебійного транзиту в ЄС.

Згодом Київ скорегував плани закачування палива до 17-20 мільярдів кубометрів.

Наприкінці вересня держкомпанія «Укртрансгаз» повідомляла, що у ПСГ вже закачано 15,3 мільярда кубометрів газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150