В Україні намолочено майже 40 млн тонн зерна. Про це, як передає кореспондент ForUm’у, відкриваючи засідання уряду, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

«Всього намолочено майже 40 млн тонн зерна, що на 15% більше минулого року. Пшениці маємо більше 22 млн тонн, ячменю - 7,5 млн тонн, жита - 665 тис. тонн. Успішне завершення збирання ранніх зернових повністю забезпечило власні потреби у продовольчому зерні», - сказав прем'єр.

Як зазначив глава уряду, разом з тим склалася непроста ситуація через складні погодні умови: залишилося ще зібрати пізні культури, розтягнувся у часі і посів озимих та підготовка ґрунту до посіву ярих культур.

За його словами, зараз погода дала українським аграріям нетривале, як прогнозують синоптики, «сухе вікно». «Його потрібно ефективно використовувати. Треба максимально прискорити темпи збирання кукурудзи, соняшнику, сої, пізніх круп'яних культур, овочів і картоплі. На цьому треба зосередити всю техніку та сили. Загальний обсяг площ, з яких необхідно зібрати врожай, оцінюється в 7,5 мільйона гектарів. Це величезна робота», - сказав прем'єр.

Він також підкреслив, що для зборирання врожаю зерна підготовлена необхідна техніка, сушильне обладнання та ємності для зберігання. «Важливо також утримувати високі темпи експорту. Це допоможе швидше звільнити складські приміщення», - зазначив глава уряду.

Він доручив Мінагрополітики постійно контролювати ситуацію і надавати аграріям маневрену допомогу.

Також він заявив, що посів озимих буде активно продовжено протягом другої декади жовтня. «При підготовці насіння ярих культур буде збільшено страховий фонд з урахуванням можливого пересіву озимих. Вже сьогодні відпрацьовується структура посівів ярих зернових культур з тим, щоб витримати питому вагу зернової групи в 2014 році», - підсумував Азаров.

Нагадаємо, раніше Азаров заявляв, що Україна цього року збере рекордний урожай зернових - до 60 млн тонн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

579