Уряд Лівії викликав посла США Дебору Джонс для роз'яснень з приводу захоплення одного із лідерів руху «Аль-Каїди» Назіха Абдул-Хамід Аль-Рукаї, відомого під псевдонімом Абу Анас Аль-Лібі.

«Міністр юстиції Лівії Салах Аль-Маргані викликав посла США у понеділок вранці, щоб порушити низку питань стосовно справи Абу Анас Аль-Лібі», - сказано у заяві міністерства, опублікованій у вівторок, повідомляє Al Jazeera.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вже закликала США негайно пред'явити Аль-Лібі звинувачення і надати йому доступ до адвоката згідно з нормами міжнародного права, додавши, що він повинен бути засуджений у цивільному суді.

У свою чергу, прем'єр-міністр Лівії Алі Зейдан наполягає на тому, що всі лівійці повинні бути судимі на рідній землі, а також називає спецоперацію США порушенням суверенітету Лівії.

Однак Зейдан додав, що рейд США не погіршить відносини Лівії з Вашингтоном.

Державний секретар США Джон Керрі називає скарги Лівії про операції необґрунтованими.

За заявами американських чиновників, в даний час Абу Анас Аль-Лібі допитують на одному із кораблів військово-морського флоту США у Середземному морі.

Лібі, який був викрадений американським спецназом у Тріполі в суботу, перебуває у розшуку у США у зв'язку з підозрою в участі у вибухах в американських посольствах в Уганді та Кенії в 1998 році, в яких загинули 224 людини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126