В Україні склалася гнітюча ситуація у сфері захисту інтелектуальної власності, чому послужила відсутність єдиної державної політики у цьому напрямі. Як передає кореспондент ForUm'у, про це на прес-конференції повідомив директор коаліції виконавців і продюсерів в Україні Дмитро Прикордонний.

«Вже багато років політику прав захисту інтелектуальної власності має формувати Міносвіти і науки , а реалізовувати Служба інтелектуальної власності . Цілком очевидно , що в Міносвіти і науки (а до недавнього часу - ще й спорту ) немає ні часу , ні фахівців у цій сфері», - заявив він.

За словами Прикордонного, від цього потерпає як міжнародний імідж України, так і економіка країни.

На думку експерта , Міносвіти не справляється з цими проблемами. «Мені чітко зрозуміло , що дана сфера діяльності повинна бути закріплена за одним із міністерств економічного блоку, оскільки це тісно пов'язано з зовнішньоторговельними відносинами», - резюмував він.

«Можна навести приклад Росії , в якій десять років тому не було своєї кіноіндустрії. Однак потім виникла державна політика (у сфері захисту інтелектуальних прав - Ред.), і з'явилася кіноіндустрія. Зараз настав критичний момент: у нас не буде свого програмного забезпечення , кіно , своїх пісень , оскільки вкладати у все це гроші економічно недоцільно. ...Сьогодні вся інтелектуальна власність поступово вмирає», - заявив експерт.

Прикордонний повідомив , що на даний момент головними проблемами України у сфері прав інтелектуальної власності є: неліцензійне програмне забезпечення у держструктурах ; неправомірне використання об'єктів інтелектуальної власності в мережі Інтернет і функціонування організації колективного управління у сфері авторських прав, яка здійснює збір за використання прав інтелектуальної власності в кафе, барах, ресторанах.

Як повідомляв ForUm, Україна лідирує серед країн , які не забезпечують ефективну правову охорону інтелектуальної власності . Про це йдеться в черговому щорічному звіті Торговельного представництва США (USTR).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150