Україна може вийти на зростання ВВП в 1% за підсумками 2013 р. багато в чому завдяки врожаю. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Всесвітній банк , оцінюючи ринки, що розвиваються , виявився песимістом. Він знизив прогнози зростання ВВП щодо всі країн, що розвиваються . Схоже , у ВБ вважають , що проблеми в США з держборгом рикошетом торкнуться всієї світової економіки і тому країни, які розвиваються, не зможуть сховатися від цього урагану» , - сказав він.

У той же час експерт зазначив , що більш реалістичною оцінкою ВВП є зростання на рівні 1%.

«Будь-який прогноз - це прогноз . У середині літа той же ВБ покращив прогноз ВВП України , а восени він виявився більш песимістичним. Реальні ж дані зростання ВВП України покажуть , наскільки СБ виявився правий . Насправді, Україна може вийти на зростання ВВП на рівні 1% за підсумками 2013 р. багато в чому завдяки врожаю. Поки немає точних даних зібраного врожаю , але вже й оперативні дані показують , що індекс зростання с / г продукції в Україні в цьому році може бути близько 18%» , - констатує він.

За його словами , це зростання може компенсувати падіння ВВП за рахунок машинобудування , оскільки цього року падіння ВВП багато в чому викликано саме падінням виробництва машинобудівної продукції.

«Цього року Україна може не показати ривка ВВП. Якщо буде підписаний договір про Асоціацію з ЄС , то ефект від нього можна буде помітити тільки у 2014 році. Те ж саме стосується і програми уряду щодо дедоларизації економіки , зменшення частки тіньової економіки за рахунок трансфертного ціноутворення та переходу на безготівкові розрахунки серед населення. Не варто забувати і реформ з адміністрування податків за рахунок впровадження казначейських векселів . Тому , наступного року можна очікувати істотне зростання ВВП», - резюмував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

567