Судно «Арктик Санрайз», що знаходиться під арештом у порту Мурманська, може затонути, попереджає судновий механік Маннес Убелс.

Лист Убелса з попередженням було зачитано в понеділок на прес-конференції організації «Грінпіс», якій належить криголам.

Голландця Маннеса Убелса, заарештованого разом з іншими 29 активістами «Грінпіс» за підозрою в піратстві, минулої п'ятниці доставили на борт судна, щоб він перевірив його стан.

На його думку, якщо не підтримувати постійну роботу електрогенераторів, на кораблі відключиться аварійна сигналізація , що сповіщає про протікання.

Юрист «Грінпіс Росія» Антон Бенеславський повідомив , що минулої п'ятниці слідчі в екстреному порядку вивезли механіків «Артктік Санрайз» з СІЗО і привезли їх на судно для огляду.

Зараз криголам «Арктик Санрайз» знаходиться під контролем берегової охорони , яка , однак , не в змозі стежити за технічним станом судна.

«Прошу вас розглянути можливість дозволити мені подбати про корабель , щоб уникнути серйозних неполадок і, в гіршому випадку, затоплення судна», - сказав механік «Арктик Санрайз».

«Наш корабель був заарештований і опинився в зоні вашої відповідальності . Як старший механік судна , повинен попередити вас про можливі ризики» , - цитує лист Маннеса Убелса «Інтерфакс».

Потрапивши на корабель , Убелс виявив , що в робочому стані залишається лише один з двох електрогенераторів судна. Якщо зупиниться і він , то перестануть працювати всі основні системи , за винятком резервної.

«У корабля більше не буде системи аварійної сигналізації. Звичайні протікання забортної води в моторне відділення не викликатимуть спрацьовувань сигналізації . Прошу вас розглянути можливість дозволити мені подбати про корабель , щоб уникнути серйозних неполадок і , в гіршому випадку , затоплення судна» , - звертається механік до російської влади .

У кожному разі довгий простій технічних вузлів корабля приведе їх у непридатний стан і згодом зажадає дорогого ремонту, повідомляє Убелс.

Представник «Грінпіс» Дмитро Артамонов на прес-конференції в Москві додав , що протікання палива загрожує Кольській затоці екологічною катастрофою - у разі затоплення судна в акваторію Мурманська порту потрапить більше 200 тонн дизельного палива.

Нагадаємо, 20 вересня судно Arctic Sunrise з багатонаціональною командою з 30 чоловік було затримано російськими прикордонниками в Печорському морі. Екологи намагалися протестувати проти видобутку нафти на платформі «Прирозломній».

29 вересня Ленінський районний суд Мурманська заарештував на два місяці всіх 30 екологів. Серед них - українець Руслан Якушев, який працював коком на судні.

30 вересня МЗС України передало ноту російському дипломату у зв'язку з арештом Якушева.

Захист громадянина України Руслана Якушева, який перебував на затриманому в Росії судні «Арктик Санрайз», подав апеляцію на рішення Мурманського суду про його арешт.

Адвокати активістів «Грінпіс» попросили взяти підзахисних під домашній арешт.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185