Президент Білорусі Олександр Лукашенко застеріг адміністрацію США від військового удару по Сирії, заявивши, що він обернеться «катастрофою» для всього регіону.

Про це глава білоруської держави заявив в інтерв'ю казахстанському телеканалу 24KZ напередодні свого візиту в Астану. На думку білоруського лідера, керівництво Сполучених Штатів «присвоїло собі право якоїсь винятковості і цим обґрунтовує бомбардування інших держав».

«Я думаю , це , м'яко кажучи , контрпродуктивно , це дуже погано , - продовжив Лукашенко, - і взагалі, мене Обама вражає. Ще зовсім недавно чорношкірі люди в Америці були рабами, а сьогодні вже про винятковість якусь заявляють. Я ніколи не думав , що людина, яка вийшла із цих бідних верств, зможе взагалі риторику таку у світі проводити. Це неприпустимо, це вкрай небезпечно»,- пише «Lenta.ru».

Останнім часом Барак Обама щонайменше двічі публічно заявляв про винятковість американського народу (у телевізійному зверненні 10 вересня і перед представниками ООН у ході Генасамблеї 24 вересня).

Раніше цю тезу розкритикував президент Росії Володимир Путін. Він написав колонку у газету The New York Times, у якій заявив, що вважає «дуже небезпечним» закладати у голови людей ідею про їхню винятковість. «Ми різні, але коли ми просимо Господа благословити нас, ми не повинні забувати, що Бог створив нас рівними», - зазначив російський лідер.

США розглядали можливість удару по Сирії, де вже більше двох років йде громадянська війна, після повідомлень про хімічну атаку, що сталася в передмісті Дамаска 21 серпня. Внаслідок атаки загинуло понад тисяча чоловік (пізніше експерти заявили, що проти населення було застосовано нервово-паралітичний газ зарин). Вину за це сирійська влада і повстанці поклали один на одного.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1436