За обсягом імпорту товарів Китай вже поступається тільки США. Про це керівник активами інвесткомпанії КІНТО Павло Ільяшенко заявив в ексклюзивному коментарі ForUm`у.

За його словами, у 2012 році на КНР припало 40% зростання світової економіки, а авторинок країни став найбільшим у світі з продажу нових автомобілів.

Економіст додав, що держборг у Китаї становить лише 30-40% ВВП, а це невисокий рівень для такої потужної економіки. «Та й загалом у неї величезний потенціал, і навіть якщо в якийсь момент темпи зростання сповільнюються - то не більше того. Це не стагнація, це не рецесія, це просто якесь уповільнення», - сказав експерт.

Він допускає, що у 2013 році КНР може досягти цільових темпів підйому ВВП у 7,5%. «Разом з тим, китайська економіка готова до структурних змін завдяки зростанню середнього класу і значному підвищенню внутрішнього споживання, що приваблює іноземні компанії. Зараз на частку споживчих витрат у Китаї припадає тільки 35% його ВВП, що помітно нижче середнього рівня країн G7. Але уповільнення економічного зростання країн добігає кінця, і товарний імпорт у Піднебесну буде збільшуватися. Це перспективно і для України», - зазначив аналітик.

Як раніше повідомляв ForUm, українська делегація на чолі з першим віце-прем'єр-міністром України Сергієм Арбузовим під час візиту до Китаю, який проходив з 23 по 27 вересня, обговорювала з представниками китайських урядових і фінансових структур розширення обсягів фінансування аграрного сектора, розвиток портової інфраструктури, а також співпрацю у виробничій сфері (зокрема в літакобудуванні та космічній галузі).

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135