Уряд США почав процедуру часткового тимчасового припинення роботи апарату федерального уряду вперше за 17 років через те, що Конгрес не зміг узгодити бюджетний закон країни до початку нового фінансового року - 1 жовтня.

Як повідомляє агентство Reuters, процедура має на увазі відправку у неоплачувані відпустки до 1 млн людей, закриття національних парків і згортання медичних дослідницьких проектів. У країні очікується фінансовий колапс.

Департаментам федерального уряду було наказано приступити до виконання плану з тимчасового припинення роботи після того, як законодавці не могли домовитися і вийти з політичного глухого кута, що викликало нові питання про здатність розколотого Конгресу виконувати свої основні функції. Дебати у конгресі щодо бюджету країни йшли весь останній день. Республіканці наполягали на згортанні медичної реформи Обами, демократи виступали проти.

Так, лідер більшості в Сенаті Гаррі Рід відкинув пропозицію республіканців вести переговори і зрушитися з мертвої точки, заявивши, що демократи не вступлять в офіційні переговори про витрати, «навіть якщо до наших голів приставлять пістолети».

Кожна зі сторін намагається перекласти відповідальність на іншу, намагаючись уникнути можливої ​​ суспільної реакції.

Якщо Конгрес погодиться на новий бюджетний законопроект найближчим часом , часткове припинення роботи може протривати кілька днів, а не тижнів. Але поки ніяких ознак зближення позиції сторін не спостерігається.

Колапс буде тривати, поки Конгрес не подолає розбіжності. Неможливість підняти $16,7 трлн боргу може змусити країну оголосити дефолт за своїми зобов'язаннями.

У свою чергу , агентство «Bloomberg» пише, що щоденні втрати США від тимчасового припинення роботи апарату уряду можуть скласти $300 млн у вигляді недоотриманих обсягів виробництва.

Як повідомлялося, США вперше в історії можуть не розплатитися з боргами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233