Органи самоорганізації населення (ОСН) завдяки новій нормативно-методичній базі, розробленої з ініціативи ГО «Інститут місцевої демократії», зможуть безпосередньо брати участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Про це повідомив ініціатор проекту, директор ГО «Інститут місцевої демократії» Валерій Рубцов.

«Інститут місцевої демократії із залученням експертів та організацій за допомогою Міжнародного фонду «Відродження» підготував пакет нормативно-методичних документів, завдяки яким органи самоорганізації населення можуть брати участь у цьому Всеукраїнському конкурсі. Це - новостворена можливість для ОСН щодо залучення ресурсів на свою діяльність - на розвиток території своєї відповідальності», - сказав Рубцов.

За його словами , починаючи з цього року , з 11-го конкурсу , ОСН , які ініціювали і підготували проект або програму розвитку території своєї діяльності і виступають як керівники проекту, можуть виграти конкурс для реалізації свого проекту. Оскільки в Україні на сьогоднішній день відсутній фінансовий механізм передачі коштів держбюджету безпосередньо в ОСН , застосовуватиметься опосередкований спосіб фінансування таких проектів - через відповідну місцеву раду . Кваліфікаційною вимогою ОСН - ініціаторів проектів - є наявність у них статусу юридичної особи і рахунки у державному казначействі, повідомляє «Укрінформ».

«До цього брати участь у конкурсі могли тільки місцеві ради. ОСН завдяки новій опції можуть бути включені в конкурс безпосередньо. Це важливо, перш за все, тому, що ініціативи ОСН можуть вирішувати конкретні питання на території їхньої діяльності . А по-друге , це сприяє розвитку громадянського суспільства , оскільки в основі проекту - ініціатива громадян», - підкреслив Рубцов.

Він додав , що проект дасть можливість долучити до конкурсу більше невеликих міст і віддалених сіл , зацікавлених у залученні коштів . Населені пункти , де немає органів місцевого самоврядування , теж матимуть можливість виявити свою активність і ініціативу.

Як підкреслив директор Інституту місцевої демократії , шлях до безпосередньої участі ОСН у конкурсі відкриє прийняття нової редакції Закону «Про органи самоорганізації населення». «У нинішній редакції цього закону серед фінансових джерел ОСН відсутній держбюджет , є тільки місцеві. У новій редакції як джерело фігурує державний бюджет. Законопроект поданий до парламенту. І якщо він буде схвалений , то Мінфін і Мінекономіки змушені будуть відпрацювати механізм безпосереднього трансферту із держбюджету на органи самоорганізації населення», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240