В Україні збережеться тенденція щодо зниження депозитних ставок. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході прес-конференції на тему «Всесвітній день заощаджень: як економного стати багатим», присвяченій другому старту міжнародного фінансового свята в Україні, повідомив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов.

«Я вважаю , що на сьогоднішній день процентні ставки високі . І тенденція щодо їхнього зменшення зберігатиметься. Ми бачимо більш значні зміни щодо валютних депозитів. Це пов'язано з тим , що ведеться чітка політика стосовно дедоларизації економіки , збільшення частки безготівкових розрахунків», - сказав Мамедов.

Він зазначив , що стає економічно невигідно використовувати валюту к засіб розрахунку, тому що на обмінних операціях людина просто втрачає ту маржу, яку вона може отримати навіть від депозитної ставки . Разом з тим , за його словами , курс гривні залишиться стабільним.

«Я хочу всіх заспокоїти і сказати , що , на мій погляд , з курсом в найближчій перспективі нічого не зміниться. Немає чинників , які можуть глобально змінити дану ситуацію. Тому, якщо є такі умови для клієнтів банків , можливість , і людина має накопичення , рекомендую розміщуватися під максимальні процентні ставки на тривалий період», - заявив виконавчий директор НАБУ.

Він додав , що люди , які розмістили в минулому році свої заощадження на гривневих депозитах, однозначно виграли.

«Минулого року , коли ми говорили , що розміщувалися хороші процентні ставки , ми були праві . Тоді пішов великий приріст депозитного портфеля . Думаю , ті люди , які розміщували , як ми радили , в національній валюті - в гривні , вони виграли. Тому що ми бачимо , що курс не змінився», - резюмував він.

За його словами , сьогодні депозитний портфель фізичних осіб становить близько 418 млрд грн.

Як раніше повідомляв ForUm , керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький заявив , що в Україні буде і надалі спостерігатися курсова стабільність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

162