Українські археологи в Черкаській області під час розкопок найбільшого поселення Трипільської культури в Європі біля села Тальянки знайшли три унікальні печі.

Відкриттю раді всі: і археологи, й історики, і гончарі - адже до цього ніхто не знаходив печей епохи енеоліту, та ще в такому хорошому стані.

«На жаль, Україна вже 20 років не фінансує розкопки Трипільської культури. Розкопки проводимо переважно за рахунок іноземних меценатів. Вже три роки до нас приїздять німецькі геофізики», - розповів директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

Їдуть німці за свої гроші і зі своїм обладнанням. Як стверджують вони самі, заради того, щоб древніми знахідками милувався весь світ, пише «Bзгляд».


Чабанюк зазначив, що завдяки німецькій геозйомці вдалося знайти два будинки і три печі. «При тому, що площа древнього поселення - близько 450 гектарів, так просто піч або житло не знайдеш. Спасибі технологічному прогресу: до цього знаходилися тільки великі об'єкти, а от тепер можна розрізнити й дрібніші», - сказав він.
 

За 120 років розкопок технологічних печей у стародавньому поселенні не знаходили. Зате тепер історики можуть впритул ознайомитися з гончарними технологіями трипільців. У таких печах виготовляли посуд - кухонний, столовий і ритуальний - а потім вже розписували орнаментами.

«Конструкція у старих печей унікальна. Навіть сьогоднішні гончарі здивувалися: трипільські печі, виявляється, набагато практичніші і технологічніші, ніж сучасні печі і тим більше ті, які з'явилися вже за часів Київської Русі», - сказав він.

Самі печі мають розміри 2х2 метри. Вони трикамерні, з продувами, зроблені з глини і битої кераміки для більшої міцності. У них виготовляли саме той посуд, який зараз зберігається в музеях.

Одну з печей Чабанюк планує перевезти до музею Трипільської культури в селі Легедзине, поруч з Тальянками. Піч виріжуть разом із землею і доставлять до музею за допомогою крана. Правда, там ще не визначилися, де її поставити. Ще одну піч повністю законсервують, а третю візьмуть на вивчення в Інститут археології.

«Наступного року плануємо запросити майстрів і гончарів на консультацію, спробуємо запустити піч у музеї, - ділиться планами археолог. - Якщо запустимо - ласкаво просимо туристів виготовляти посуд за стародавніми рецептами».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

320