Після початку функціонування зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом всі українські товари, що поставляються на ринок країн Митного союзу, будуть перевірятися на кордоні. Про це заявив директор Департаменту розвитку інтеграції Євразійської економічної комісії наднаціонального органу МС і ЄЕП Віктор Спасскій.

«Це не торговельна війна, а робота за правилами. Якщо ми сьогодні вважаємо, що зона ризику з українськими товарами відносно невисока, то коли ви будете в Європі, режим буде зовсім інший - перевірятися буде все. Спокуса у Європи прогнати свою продукцію через Україну з нульовими митами велика. Середньозважене мито між РФ і ЄС 7,6%, а між Україною і РФ - 0%», - сказав він.

Спасскій на прикладі поставок курятини пояснив ризики для ринку Митного союзу. Він зазначив, що Україна отримає право експортувати в ЄС 20 тис. тонн м'яса курки, але при цьому зобов'язується купити 10 тис. тонн з Європи, повідомляє «УНІАН».

При цьому він повідомив, що ЄС з початку цього року поставив до Росії 37 тис. тонн курятини з митом 20%, Україна у свою чергу - поставила такий же обсяг цього продукту з нульовим митом. Торік Україна поставила в РФ 55 тис. тонн курятини на 112 млн доларів, зазначив він.

При цьому, за його словами, Україна виробляє 1 млн тонн курятини на рік і не потребує імпорту.

«Якийсь бізнесмен привіз до України з Євросоюзу 10 тис. тонн курятини, але вона на цьому ринку не потрібна, бо є своя. У нього реальна спокуса взяти цей товар і відвезти до Росії за нульовим митом... На цій операції бізнесмен заробить 8 млн доларів, такі розумні бізнесмени в Україні знайдуться», - сказав Спасскій.

За його словами, у разі необхідності, європейський товар може бути змішаний з українським, і тоді буде складно визначити країну його походження.

«Варіант у росіян чіткий: є режим ЗВТ між Україною і РФ, там є додаток, де говориться, що якщо починається такий імпорт, то можна відповідно до норм ВТО провести розслідування і ввести імпортні мита до цього товару», - сказав Спасскій.

Він підкреслив, що у випадку з курятиною для України може бути введено європейське мито в 20%, від чого постраждають усі українські виробники, для яких російський ринок дуже важливий.

«Саме про це говорять президент РФ і прем'єр-міністр РФ», - сказав він.

«Ми в даній ситуації будемо змушені працювати за правилами і перевіряти курятину, щоб між 9 тушками з України не було однією з ЄС. Вона з'явиться точно, бо знайдеться один бізнесмен, який скаже, що він найрозумніший, і спробує провести таку операцію», - додав Спасскій.

За його словами, така ситуація може скластися і щодо інших товарних груп.

Спасскій підкреслив, що такі схеми рано чи пізно будуть розкриті і Україна втратить довіру.

«Ступінь ризику щодо товарів з України зросте, і всі вантажі будуть перевірятися», - сказав Спасскій і додав, що навести лад у цьому питанні дуже складно, хоча відповідні заходи пропонує прем'єр-міністр України.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров запропонував главі уряду Російської Федерації Дмитру Медведєву перейти до практичного розгляду положень в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, які викликають занепокоєння у російської сторони.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі зі своїм білоруським колегою Михайлом Мясниковичем в Астані заявив, що Україна може приєднатися в середньому до 70 угод, які діють у Митному союзі.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що якщо буде підписано Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом, то особливий партнерський режим Києва і Москви закінчиться. «Нехай продають свою продукцію в Європу, нехай спробують продати», - заявив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

450