Харківська міська рада сьогодні скасувала рішення міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища про встановлення меморіальної дошки українському філологу Юрію Шевельову.
 
Як повідомляє прес-служба міськради, за прийняття такого рішення проголосували 65 депутатів, проти - 4.
 

Харківський міський голова Геннадій Кернес нагадав, що меморіальну дошку Шевельову встановили 3 вересня. Але на адресу комісії надійшла заява від голови Антифашистського комітету Харківщини Нісона Ройтмана, в якій йдеться про факти співпраці українського філолога з фашистським режимом. Також до міськради надійшло звернення від мешканців будинку, де була встановлена ​​дошка, про те, що вони не хочуть, щоб ця пам'ятна табличка була розміщена на будівлі, де вони проживають.

Кернес зазначив, що при розгляді питання враховувався військовий період життя філолога.

«Рішення, яке прийняла сьогодні Харківська міськрада, стосується не наукової діяльності Шевельова, а людських якостей, проявлених ним під час окупації Харкова фашистами, і його дій у цей період. Він проявив себе як спільник фашистів, і рішення про зняття пам'ятної дошки - це відновлення історичної правди для визволителів Харкова, всіх загиблих і тих, що вижили під час Великої Вітчизняної війни, для усіх наступних поколінь», - сказав він.

Кернес заявив, що звернувся до СБУ з проханням надати документи стосовно біографії Шевельова в період окупації. У відповіді СБУ йдеться, що кримінальної справи щодо філолога не було, але відкривалася кримінальна справа стосовно керівника газети «Нова Україна», яка співпрацювала з окупантами.


Зазначається, що Шевельов працював у цій газеті під псевдонімом «Юрій Шевчук». У його мемуарах йдеться, що він навмисне уникнув служби в Червоній Армії. Крім того, він вважав, що німці виграють війну.

Профільним службам дано вказівки про демонтаж пам'ятної таблички і приведення в порядок фасаду будівлі на вул. Сумській, 17.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

354