Україна ініціюватиме проведення в ході поточної сесії Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй представницької тематичної конференції з питань нерозповсюдження ядерної зброї. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час виступу на загальних дебатах 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, повідомили ForUm'у у прес-службі Глави держави.

Янукович нагадав , що в 2014 році виповнюється 20 років з часу приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як неядерної держави. «Тоді ж між Україною, Російською Федерацією, Великою Британією та США був укладений Будапештський меморандум про гарантії безпеки, які пізніше підтвердили Франція і Китай», - сказав він.

«Враховуючи історичне значення цих подій , а також враховуючи останні тривожні тенденції у сфері ядерного роззброєння та нерозповсюдження , Україна ініціюватиме проведення в ході поточної сесії Генасамблеї представницької тематичної конференції», - зазначив Президент.

Він висловив надію на участь у цій конференції держав-гарантів, країн, що послідували прикладу України, а також всіх інших зацікавлених сторін.

«Сподіваюся , що такий міжнародний захід стане приводом повернутися до предметного розгляду питання «негативних» гарантій безпеки», - підкреслив Янукович.

На його переконання , гарантії безпеки для держав , які відмовилися від своїх ядерних арсеналів , і для країн , що не входять у військові союзи , повинні бути відображені в юридично зобов'язуючому міжнародному документі.

Крім того , Президент зазначив , що Україна очікує успішне проведення в наступному році чергового саміту з ядерної безпеки в Гаазі. «Україна виступає за досягнення цим глобальним форумом нових якісних результатів і закликає всі інші країни робити свій внесок у цю справу», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195