У 2013 році в рамках бюджетної програми «Проведення земельної реформи» Державному агентству земельних ресурсів України передбачено фінансування в розмірі 202,7 млн грн на проведення інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на площі 1689,7 тис. га. Про це заявив заступник голови Держземагентства Євген Бердніков, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Ці кошти розподілені між Рескомземом АР Крим та Головними управліннями профільного агентства України в областях.

За словами експертів, на даному етапі земельної реформи надзвичайно важливо прискорити виконання інвентаризації земель - надійного джерела отримання достовірної інформації про земельні ділянки як тих, що вже знаходяться у банку даних кадастру, так і тих, що ще належить належним чином враховувати.

Урядові аналітики нагадують, що проведення інвентаризації земель ще в 90-х роках з самого початку земельної реформи було позначено як одне з першочергових і невідкладних завдань. Зокрема, проведення цих робіт дозволяє встановлювати місце розташування об'єктів землеустрою, їх розміри та межі, правовий статус, виявляти земельні ділянки, які не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням.

Отримані відомості, на думку експертів, забезпечують органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повною достовірною інформацією про земельні ресурси.

Наявність точних даних про земельні ділянки сприяє прийняттю обґрунтованих рішень при перерозподілі земель, оперативному врегулюванню земельних питань, встановленню правильних розмірів плати за землю та значному збільшенню надходжень до місцевих бюджетів від платежів за землю, які після проведення робіт з інвентаризації збільшуються, як правило, в 2 -2,5 рази.

Зокрема, експерти земельного ринку нагадують, що станом на 1 липня за межами населених пунктів інвентаризація земель несільськогосподарського призначення проведена на площі 8266,32 тис. га , що становить 78,6% від їх загальної площі.

На завершальному етапі роботи з інвентаризації земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у Чернігівській (98,2%), Вінницькій (97%), Луганській (95,6%), Тернопільській (92,8%), Запорізькій (89,1%), Миколаївській ( 88,5%), Херсонській (88,5%), Житомирській (88,4%), Кіровоградській (86,9%), Харківській (82,2%), Одеській (80,3%), Волинській (79%), Черкаській (78,8%) областях та м. Севастополі (88,4%).

У першому півріччі 2013 р. проведена інвентаризація земель на загальній площі 235 тис. га, в тому числі: 70,21 тис. га - землі населених пунктів; 164,79 тис. га - землі несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Інвентаризація земель - одне з першочергових завдань сьогоднішнього дня, яке в інтересах розвитку держави має бути виконане у найкоротші терміни на високому професійному рівні, говорять експерти.

Інформаційне наповнення бази Державного земельного кадастру дозволить Україні вже найближчим часом досягти рівня таких розвинених європейських країн як Англія, Франція і Німеччина, де кожна земельна ділянка має свій кадастровий номер, і на обліку у держави знаходиться кожна будова. Для нашої країни це буде ще одним рішучим кроком до завершення земельної реформи та наведення порядку в земельній сфері.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

360