Сили безпеки Кенії взяли під контроль всі поверхи торгового центру Westgate в Найробі, де вже третій день триває криза із захопленням заручників членами сомалійського повстанського угрупування «Аш -Шабаб».

Про це заявив міністр внутрішніх справ Джозеф Оле Ленку. Раніше він говорив, що операція з порятунку заручників, які вижили, близька до завершення, як мінімум двох загарбників вбито і кілька інших поранено.

Кенійська влада розповіла, що п'ятьох нападників вдалося заарештувати, один з них пізніше помер від ран, повідомляє російська служба «ВВС».

«Ми контролюємо всі поверхи, терористи бігають і ховаються в деяких магазинах... їм нікуди тікати», - сказав Ленку на прес-конференції. Ленку також повідомив, що заручники евакуйовані, і, на його думку, в будівлі швидше за все більше людей вже не залишилося.
Підтверджене число жертв становить 62, повідомив Ленку. У кенійському відділенні Міжнародного Червоного хреста раніше вказували, що загинули 69 людей, потім там уточнили, що загиблих 62. Понад 170 осіб постраждали.

Раніше повідомлялося, що з будівлі валить сильний дим, там лунають вибухи і йде запекла перестрілка.

Повідомляється, що поліція використовувала сльозогінний газ, щоб розігнати присутніх навколо торгового центру, очікуючи вирішення кризи.

У суботу, невдовзі після перших повідомлень про напад на торговий центр у Найробі, представник «Аш -Шабаб» заявив Бі -бі -сі, що бойовики організації здійснили цю атаку у відповідь на присутність кенійських військ у Сомалі.

Тим часом Міжнародний кримінальний суд під час екстреного засідання дозволив віце-президенту Кенії Вільяму Руто, якого звинувачують у військових злочинах, покинути Гааги на тиждень, щоб відправитися до місця захоплення заручників.

Глава поліції Кенії Девід Кімайо раніше написав у Twitter, що за ніч владі вдалося звільнити ще кількох заручників, і «дуже небагато» залишаються в будівлі. Військові раніше повідомляли, що нападники утримують близько 10 осіб.

Начальник генштабу Кенії Джуліус Карандгі підтвердив, що, швидше за все, серед загарбників громадяни багатьох країн світу.

«У нас є уявлення про те, хто вони, яке у них громадянство, і навіть скільки їх», - заявив Карандгі на прес-конференції. Він спростував, за його висловом, «чутки», що серед нападників була жінка.

«Нам також здається, що це не локальна подія. Ми боремося з глобальним тероризмом, і у нас є достатня розвідувальна інформація, щоб так вважати», - додав він.

«Аш -Шабаб» пов'язана з «Аль- Каїдою». За словами очевидців, нападники дали можливість мусульманам покинути будівлю, заявивши, що вони борються тільки проти «невірних».
«Вони сказали: «Мусульмани, піднімайтеся. Ми прийшли вас врятувати», - розповів один з відвідувачів Westgate.

На півдні Сомалі з 2011 року перебувають близько 4 тисяч кенійських військових у складі контингенту Африканського союзу. Вони беруть участь в операціях проти ісламістів.
Напад на торговий центр Westgate став найкривавішою трагедією в Кенії з 1998 року, коли внаслідок вибуху американського посольства в Найробі загинули понад 200 осіб.

Ленку раніше повідомив, що з початку атаки, відповідальність за яку взяло на себе сомалійське ісламістське угруповання «Аш-Шабаб», будівлю змогли покинути близько тисячі осіб.

Як раніше повідомляв ForUm, терористи захопили торговий центр вдень, 21 вересня. У момент атаки в центрі перебувало близько тисячі покупців.

Співробітники силових структур Кенії звільнили майже всіх заручників, які перебували в будівлі торгового центру в столиці Кенії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

380