Національний банк України вніс зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними та імпортними операціями, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Це закріплено постановою правління Нацбанку від 16 вересня №364 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», згідно з якою вносяться зміни до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями.

Як повідомила директор Департаменту контролю, методології та ліцензування валютних операцій Надія Пасенова, зміни до Інструкції №136 внесені з метою приведення її у відповідність з Порядком визначення строку та умов завершення імпортної операції без ввезення товару на територію України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 №1392 (зі змінами), у частині завершення операцій з товаром, який перебуває за кордоном.

«Згідно з чинним законодавством і своїми функціями і повноваженнями, банки здійснюють контроль за валютними операціями своїх клієнтів, у тому числі щодо дотримання ними строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Здійснення такого контролю визначене нормами Інструкції №136. Останні зміни, які були прийняті Національним банком України, дещо вдосконалюють порядок здійснення банками контролю за операціями з імпорту товарів, у першу чергу імпорту без ввезення товару на територію України», - зазначила Пасенова.

Крім того, в Інструкції №136 був більш чітко регламентований порядок проведення банками контролю за імпортними операціями з поставки резидентам товару, придбаного нерезидентами у власність на території України в інших суб'єктів (нерезидентів, резидентів).

Згідно з нормами Інструкції №136, уповноважені банки знімають з контролю імпортні операції клієнтів за наявності інформації про ці операції у реєстрах митних декларацій, якщо товар ввозиться на територію України, або на підставі інших документів, передбачених умовами відповідних договорів.

«З набранням чинності наведених вище змін уповноважені банки зможуть знімати з контролю імпортні операції без ввезення товару на територію України тільки за наявності інформації про надходження коштів від реалізації зазначених товарів за межами України або про використання імпортованого товару за межами України для власних потреб. У всіх інших випадках уповноважений банк зобов'язаний повідомити податковий орган про здійснення такої операції. Таким чином, він зможе зняти цю операцію з контролю лише після отримання від податкових органів інформації про те, що клієнтами не порушені норми законодавства», - пояснила Пасенова.

Ця Постанова зареєстрована Міністерством юстиції і набуває чинності з моменту її опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258