На сьогоднішній день немає правових підстав для проведення повторних виборів народних депутатів України в 11-му і 71​​- му округах, і Центральна виборча комісія виконає будь-яке законодавче рішення парламенту. Про це сьогодні заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

За його словами, незважаючи на наявність рішень судів, питання щодо цих двох округів на сьогоднішній день не закрито.
 
Магера також звернув увагу на те, що народні депутати, коли ухвалювали рішення щодо призначення повторних виборів у п'яти округах, не збільшили їх кількість до семи округів.
«Якогось консенсусу серед самих народних депутатів немає. Якщо вони прийдуть до консенсусу і вважатимуть за необхідне прийняти відповідний закон, то будь-який закон, який стосується виборів, буде сприйнятий ЦВК. На даний момент це питання в правовій площині ще не вирішене», - сказав Магера, повідомляє «УНІАН».

Він також наголосив на тому, що для проведення повторних виборів, відповідно до закону про вибори народних депутатів, є лише три підстави. Перші дві стосуються тих випадків, коли вибори визнані такими, що не відбулися. За словами Магери, вибори вважаються такими, якщо в окрузі не зареєстрований жоден кандидат у народні депутати, або ж якщо був зареєстрований лише один кандидат, і, за результатами виборів, його підтримало менше половини населення.
 
Третій випадок, коли можна призначити повторні вибори, - це коли особу було обрано депутатом і через певні причини вона не змогла принести присягу.

Магера зазначив, що четвертої підстави для проведення позачергових виборів немає.
«Вносьте зміни до закону, і ЦВК діятиме відповідним чином. Будемо шукати вихід із ситуації. Як на мене, тут все в руках законодавства, і ми готові виконувати будь-яке законодавче рішення парламенту», - сказав заступник голови ЦВК.
 
Як раніше повідомляв ForUm, 8 лютого Вищий адміністративний суд України позбавив депутатських мандатів Павла Балогу та Олександра Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ послужив позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) та №71 (Закарпатська область).

Окружний адмінсуд Києва зобов'язав голову Верховної Ради Володимира Рибака вилучити посвідчення та картки для голосування Балоги і Домбровського.

3 липня Рибак доручив вилучити у Домбровського і Балоги картки для голосування і припинити нарахування їм зарплат.

Спікер ВРУ Володимир Рибак вважає, що дату проведення повторних виборів повинна призначити Центральна виборча комісія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

437