Сьогодні Міністерство закордонних справ Литви офіційно заявило про звернення до Верховного представника Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, Європейської комісії та уповноважених представників ЄС Альгірдаса Шемета, Карела де Гюхта і Штефана Фюле про дискримінаційні дії Росії по відношенню до Литви.

У зверненні сказано, що федеральна митна служба (ФМС) Росії почала ретельний обшук литовських вантажів і литовських перевізників, що створює серйозні проблеми для торговельної і транспортної системи країни.

У листі звертається увага на те, що з 30 серпня з боку Росії на литовсько-російському кордоні почалися ретельні перевірки легкових автомобілів, зареєстрованих у Литві, у зв'язку з чим МЗС рекомендувало жителям Литви утриматися від необхідних поїздок до Калінінграда, повідомляє «Новий регіон».

«Ці заходи є необґрунтованими, дискримінаційними і чинять негативний вплив на конкурентоспроможність транспортної і торгової систем як Литви, так і Європейського союзу», - йдеться в листі.

Глава зовнішньополітичного відомства Литви Лінас Лінкявічюс підкреслює у зверненні, що Росія приєдналася до Всесвітньої організації торгівлі (ВТО) і взяла на себе зобов'язання не вживати ніяких дій, несумісних з Угодою ВТО, але зараз діє з точністю навпаки.

Лінкявічюс висловив упевненість, що Єврокомісія закличе Росію поважати міжнародні зобов'язання і припинити дискримінацію щодо бізнесу і простих громадян Литви.

Литва на різних рівнях і не раз зверталася до Росії з проханням дати роз'яснення, чому Росія несподівано почала ретельні перевірки щодо приватних осіб і бізнесу Литви. Але російська влада воліє відмовчуватися, не вступаючи в діалог з офіційним Вільнюсом.

Офіційний сайт МЗС Литви з учорашнього вечора транслює «біжучий рядок» червоного кольору, що рекомендує громадянам Литви утриматися від необхідних поїздок на легкових автомобілях до Росії.

Нагадаємо, у серпні також виникла проблема із затримкою українських товарів на кордоні з РФ.

22 серпня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що Митному союзу у разі асоціації України з ЄС доведеться вжити захисні заходи.

Європейський Союз називає неприйнятними будь-які економічні загрози з боку Росії на адресу України, пов'язані з можливим підписанням Угоди про асоціацію з ЄС.

Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом до Росії утриматися від тиску на країни «Східного партнерства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

249